ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 6 συλλήψεις για την πυρκαγιά στα Άδανα

Τουρκία: 6 συλλήψεις για την πυρκαγιά στα Άδανα

Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε κοιτώνα σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην επαρχία Άδανα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 11 μαθήτριες και μία δασκάλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

Οι έξι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων ο υπεύθυνος του κοιτώνα, τέθηκαν σε προσωρινή κράτηση στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγουν οι αρχές για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η φωτιά στον κοιτώνα στην πόλη Αλαντάγκ φαίνεται ότι προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τοπικών αρχών, και κατέκαιγε το κτίριο επί τρεις ώρες τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη προτού τεθεί υπό έλεγχο.

Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, σοροί μαθητριών βρέθηκαν κοντά στην έξοδο κινδύνου, η οποία ήταν κλειδωμένη, με αποτέλεσμα τα κορίτσια να μην καταφέρουν να την ανοίξουν και να σωθούν.

Το πρακτορείο Dogan μετέδωσε ότι οι αρχές σήμερα προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τις νεκρές μαθήτριες, ενώ πρόσθεσε ότι όλες είναι μικρότερες των 14 ετών.

Μεταξύ των νεκρών είναι και μια δασκάλα, ενώ τουλάχιστον 22 κορίτσια έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον Τσελίκ.

Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα στο ξύλινο εσωτερικό του κοιτώνα, ενώ αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι πολλές από τις έφηβες έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν μπόρεσαν να ανοίξουν την έξοδο κινδύνου που ήταν κλειδωμένη και να πάνε στους πιο πάνω ορόφους του κτιρίου.

«Χάσαμε 12 πολίτες μας από την πυρκαγιά. Έντεκα εξ αυτών ήταν μαθήτριες και μία δασκάλα. Είκοσι δύο πολίτες τραυματίστηκαν», δήλωσε ο Μαχμούντ Ντεμίρτας κυβερνήτης των Αδάνων στο NTV.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε εξαιτίας βραχυκυκλώματος», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι κάποια από τα τραυματισμένα κορίτσια έχουν εισπνεύσει καπνό και άλλες τραυματίστηκαν την ώρα που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Παρόλα αυτά ο Ντεμίρτας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ήταν κλειδωμένη η έξοδος κινδύνου και οι μαθήτριες δεν μπόρεσαν να την χρησιμοποιήσουν για να σωθούν. Την πληροφορία αυτή όμως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος των Αδάνων Χουσεΐν Σοζλού, ο οποίος δήλωσε ότι «φαίνεται πως η έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη. Τα παιδιά δεν μπόρεσαν να την ανοίξουν, Βρήκαμε σορούς εκεί».

Σύμφωνα με τον Ντεμίρτας, η πυρκαγιά ξέσπασε στις 19:25 (τοπική ώρα, 18:25 ώρα Ελλάδας) και τέθηκε υπό έλεγχο περίπου τρεις ώρες αργότερα.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Dogan, η φωτιά ξέσπασε στο ισόγειο, όμως γρήγορα εξαπλώθηκε καθώς ο τρίτο όροφος ήταν ξύλινος. Όπως φαίνεται στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα αφού κάηκε το ξύλινο πάτωμα η οροφή του κιρίου κατέρρευσε.

Στον κοιτώνα αυτόν διέμεναν κορίτσια από φτωχές οικογένειες από τα γειτονικά χωριά όπου δεν υπάρχουν σχολεία. Ο Ντεμίρτας δήλωσε ότι την ώρα του συμβάντος στον κοιτώνα βρίσκονταν 34 μαθήτριες.