Τα σενάρια της «επόμενης μέρας»

Τα σενάρια της «επόμενης μέρας»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πυρετώδεις, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έχει εμπλακεί η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ιταλίας εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής για τη συνταγματική αναθεώρηση. Βασικός στόχος των σχεδιασμών για την «επόμενη μέρα» είναι να αποτραπεί η επαπειλούμενη πολιτική αστάθεια και να διασφαλισθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, στην περίπτωση που ο Ματέο Ρέντσι χάσει την αναμέτρηση που ο ίδιος προκάλεσε.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Il Messaggero αναφέρει ότι ο Κεντροαριστερός πρωθυπουργός θα παραιτηθεί, όπως ήδη έχει δηλώσει, σε περίπτωση ήττας του και θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ευρύτερης στήριξης, πάντα όμως με βασικό κορμό το Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται. Θα πρόκειται για κυβέρνηση βραχείας διαρκείας, η οποία θα εισηγηθεί στη Βουλή νέο εκλογικό νόμο και στη συνέχεια θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, πιθανόν τον Μάρτιο του 2017. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Ρέντσι θα επιχειρήσει εκκαθάριση λογαριασμών μέσα στην παράταξή του, κατηγορώντας τη μειοψηφούσα αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος για ένα δεύτερο «πισώπλατο μαχαίρωμα» έπειτα από εκείνο που είχε υποστεί ο επίσης Κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι το 1998.

Tο κρίσιμο θέμα του νέου εκλογικού νόμου απασχολεί και την εφημερίδα Corriere della Sera. Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το νομοσχέδιο που ήδη έχει ετοιμάσει το επιτελείο του Ρέντσι προβλέπει τη διανομή του 50% των εδρών βάσει της απλής αναλογικής, αλλά και μπόνους για το πρώτο κόμμα. Βασικός στόχος του εκλογικού νομοσχεδίου θα είναι η μείωση των πιθανοτήτων σχηματισμού κυβέρνησης από το ανερχόμενο, λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων υπό τον Μπέπε Γκρίλο. Η Corriere della Sera υποστηρίζει ότι ο Ρέντσι μπορεί να υποβάλει παραίτηση ακόμη και αν κερδίσει το δημοψήφισμα, με στόχο να ζητήσει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, ώστε να διευκολύνει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά τους, οι Financial Times του Λονδίνου αναφέρονται στο σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κραδασμοί στο ήδη ευάλωτο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας σε περίπτωση επικράτησης του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει, όμως, ότι η λύση αυτή εμπεριέχει σοβαρές δυσκολίες, καθώς ο Ρέντσι είναι ο τρίτος στη σειρά Ιταλός πρωθυπουργός που δεν έχει κερδίσει εκλογές και η επανάληψη αυτού του σεναρίου για τέταρτη φορά θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία των λαϊκιστικών δυνάμεων. Αλλωστε, αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος προτιμούν πρόωρες εκλογές παρά να στηρίξουν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία θα βρίσκεται σε δυσαρμονία με τη λαϊκή ψήφο. Το σύνολο των πολιτικών αναλυτών, πάντως, δεν αποκλείει να κερδίσει, τελικά, ο Ρέντσι το δημοψήφισμα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έγιναν πριν από δέκα και πλέον ημέρες (η ιταλική νομοθεσία απαγορεύει τις δημοσκοπήσεις 15 ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες) και το προβάδισμα του «ΟΧΙ» ήταν επισφαλές, καθώς το 25% του εκλογικού σώματος ήταν αναποφάσιστο.

Με χθεσινές δηλώσεις του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ματέο Ρέντσι θα παραμείνει στον πολιτικό στίβο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο δημοψήφισμα, προσθέτοντας ότι αν ήταν Ιταλός θα ψήφιζε «ΝΑΙ».

Το εγκώμιο του Ρέντσι έπλεξε και ο Τόνι Μπλερ. Σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας χαρακτήρισε τον Ιταλό πολιτικό «πρωταγωνιστή της αλλαγής», αν και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι είναι στην κρίση του ιταλικού λαού να πάρει τις αποφάσεις του. Κατά τον Τόνι Μπλερ, το ιταλικό δημοψήφισμα «δεν αφορά τη δημοκρατία, αλλά τη γραφειοκρατία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή