«Η Ρωσία οδεύει προς έλεγχο του Διαδικτύου, τύπου Κίνας»

«Η Ρωσία οδεύει προς έλεγχο του Διαδικτύου, τύπου Κίνας»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» ανέφερε χθες ότι η συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα επεκτείνεται στην τεχνολογία ελέγχου του Διαδικτύου, ενώ ειδικοί σημείωσαν ότι το ρωσικό Ιντερνετ παραμένει απείρως πιο «ανοικτό» απ’ ό,τι το κινεζικό. Η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να εφαρμόσει τον νόμο του 2015 με βάση τον οποίο οι εταιρείες Ιντερνετ οφείλουν να φυλάσσουν τα προσωπικά δεδομένα στη χώρα, με αποτέλεσμα να κλείσει το επαγγελματικό δίκτυο LinkedIn.

Παράλληλα, με τον νόμο Γιαροβάγια, οι ρωσικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών υποχρεούνται να διατηρούν πλήρη αρχεία των κλήσεων για διάστημα έξι μηνών και συμπληρωματικές πληροφορίες κλήσεων, στίγματος, μηνυμάτων κ.λπ. (metadata) για διάστημα τριών ετών – όμως η Ρωσία δεν έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί τα δεδομένα αυτά, γι’ αυτό και στρέφεται προς την Κίνα.

Υστερα από σειρά σινορωσικών συναντήσεων τους τελευταίους μήνες, τον Αύγουστο η ρωσική εταιρεία Μπουλάτ ανακοίνωσε ότι προμηθεύεται κινεζική τεχνολογία ώστε να εφαρμόσει τον νόμο.

«Η Κίνα παραμένει ο μόνος σοβαρός μας σύμμαχος και αυτό ισχύει και για τον τομέα της πληροφορικής», δήλωσε στέλεχος του κλάδου της πληροφορικής στη Ρωσία.

«Θα έμπαινε κανείς στον πειρασμό να πει ότι η Ρωσία οδεύει προς σοβαρό έλεγχο του Διαδικτύου, τύπου Κίνας», έγραψε στους Moscow Times ο Ντέιβιντ Χόμακ, επιχειρηματίας στον τομέα των υπολογιστών. «Αυτό το συμπέρασμα είναι παραπλανητικό», προσέθεσε, χαρακτηρίζοντας τις ρωσικές ρυθμιστικές αρχές «χάρτινο τίγρη» και επισημαίνοντας ότι το LinkedIn, που απαγορεύθηκε, ήταν ελάχιστα δημοφιλές, ενώ δημοφιλείς υπηρεσίες όπως Facebook, Google κ.λπ. παραμένουν σε λειτουργία στη χώρα. «Επιπλέον στην Κίνα, το ηλεκτρονικό τείχος δεν έχει σκοπό μόνο να λογοκρίνει, αλλά και να προστατεύει τα κινεζικά συμφέροντα στον τομέα της πληροφορικής και των επιχειρήσεων. Οι ρωσικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το Ιντερνετ για οικονομικό προστατευτισμό. Το ρωσικό Ιντερνετ είναι ανοικτό διάπλατα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα κρατικής πολιτικής, μάλλον το κράτος αμέλησε το Ιντερνετ και ξεκίνησε να το προσέχει πραγματικά το 2012. Με τα κινεζικά στάνταρντ, οι ρωσικές προσπάθειες είναι πολύ αδύναμες. Τώρα πια θα είναι δύσκολο να υψώσει η Ρωσία οχύρωση», υποστήριξε. Οι δύο χώρες έχουν αναβαθμίσει τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας, της περιφερειακής ολοκλήρωσης στην Ευρασία και τη στρατιωτική τεχνολογία.

Εν τω μεταξύ, ευθέως ευθύνες στη Ρωσία για κυβερνοεπιθέσεις στη Γερμανία απέδωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ. «Ακόμη και τώρα χρειάζεται να διαχειριζόμαστε κυβερνοεπιθέσεις ρωσικής προέλευσης ή διασπορά  ψευδών  ειδήσεων»,  είπε. Μία  ημέρα  νωρίτερα,  άγνωστοι επιτιθέμενοι  είχαν  «ρίξει»  μέρος του  δικτύου της Deutsche Telekom. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο νέος επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών BND, Μπρούνο Καλ, μίλησε χθες στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε» για «επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που δεν έχουν κανένα άλλο νόημα, πέρα από το να προξενήσουν πολιτική ανασφάλεια.Οι προσπάθειες αυτές εστιάζονται στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία. Ασκείται μία πίεση στον δημόσιο λόγο και στη δημοκρατία που είναι απαράδεκτη»

«Ο εντοπισμός της διασύνδεσης με κάποιον κρατικό φορέα είναι φυσικά δύσκολος», συνέχισε ο Καλ. «Αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι γίνονται ανεκτά, ή είναι επιθυμητά, από κάποιο κράτος».

Φέτος, το υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας ίδρυσε τομέα κυβερνοχώρου, προκειμένου να συντονίζει απαντήσεις στις διαδικτυακές επιθέσεις. Οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν επιβεβαίωσαν ότι, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, τέτοιου είδους αμυντικές επιχειρήσεις συμβαδίζουν με επιθετικές επιχειρήσεις διείσδυσης σε καίρια συστήματα άλλων χωρών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή