Η υπεραιωνόβια που έχει ζήσει σε τρεις αιώνες

Η υπεραιωνόβια που έχει ζήσει σε τρεις αιώνες

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Οταν γεννήθηκε η Εμα Μοράνο, ο βασιλιάς Ουμπέρτο Α΄ της Ιταλίας βρισκόταν ακόμη στον θρόνο, η Fiat μόλις είχε δημιουργηθεί και η ίδρυση της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μίλαν απείχε ακόμη μερικούς μήνες.

Την Τρίτη, η σεμνή κ. Μοράνο γιόρτασε τα 117α της γενέθλια. Η ζωή τής κ. Μοράνο διέσχισε τρεις αιώνες, ενώ η ανθεκτική υπεραιωνόβια επέζησε και ενός σκληρού γάμου, στη διάρκεια του οποίου έπεσε θύμα κακοποίησης από τον σύζυγό της.

Η κ. Μοράνο, το μεγαλύτερο από τα οκτώ παιδιά, τα οποία έχουν πλέον πεθάνει, γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1899 στο Πιεμόντε της βόρειας Ιταλίας και έγινε χθες ο γηραιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, μετά τον θάνατο της Αμερικανίδας Σουζάνα Μέι τον περασμένο Μάιο. Η Μοράνο είναι επίσης ο μοναδικός άνθρωπος εν ζωή που γεννήθηκε τον 19ο αιώνα.

Η μακροβιότητά της, όπως παραδέχεται και η ίδια, οφείλεται εν μέρει σε γονιδιακά αίτια –η μητέρα της έφθασε τα 91 και πολλές από τις αδελφές της ξεπέρασαν το 100ό έτος της ηλικίας τους– αλλά και στην ιδιότυπη δίαιτά της, που αποτελείται από τρία αυγά την ημέρα, δύο από αυτά ωμά. Τη δίαιτα αυτή υιοθέτησε η Μοράνο σε νεαρή ηλικία, μετά τη διάγνωσή της με αναιμία, λίγο μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα τελευταία δύο χρόνια η Μοράνο περιόρισε την κατανάλωση αυγών σε δύο την ημέρα, τα οποία συνοδεύει με λίγα μπισκότα.

«Η Εμα έτρωγε πάντα ελάχιστα λαχανικά και πολύ λίγα φρούτα. Οταν τη γνώρισα, πριν από 27 χρόνια, έτρωγε τρία αυγά την ημέρα και κοτόπουλο για βραδινό», λέει ο γιατρός της.

Το 1938 η Μοράνο έδιωξε τον σύζυγό της, ο οποίος τη χτυπούσε, ενώ αποδίδει τη μακροβιότητά της και σε αυτή της την απόφαση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή