Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον Μάρτιν Σκορσέζε με αφορμή τη ταινία για τους Ιησουίτες

Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον Μάρτιν Σκορσέζε με αφορμή τη ταινία για τους Ιησουίτες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε σήμερα με τον Μάρτιν Σκορσέζε έπειτα από ειδική προβολή στη Ρώμη της νέας ταινίας του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη με τίτλο «Silence» («Σιωπή»), το σενάριο της οποίας τοποθετείται στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα, την εποχή των άγριων διώξεων των χριστιανών.

Η συνάντηση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, είχε ιδιαίτερη σημασία και για τους δύο: για τον Σκορσέζε, ο οποίος φοίτησε έναν χρόνο σε ιερατική σχολή–ένα γυμνάσιο για αγόρια που σκέφτονται να γίνουν ιερείς–η συνάντηση έγινε σχεδόν 30 χρόνια μετά την καταδίκη από πολλούς συντηρητικούς εκκλησιαστικούς ηγέτες της ταινίας του τού 1988 «Ο Τελευταίος Πειρασμός» εξαιτίας μίας σκηνής που δείχνει τον Ιησού να βλέπει στο όνειρό του ότι παντρεύεται και κάνει σεξ με την Μαρία Μαγδαληνή.

Εξίσου όμως σημαντική ήταν η συνάντηση και για τον 79χρονο ποντίφικα, τον πρώτο Ιησουίτη πάπα, ο οποίος ως νεαρός ιερέας στην Αργεντινή είχε θελήσει να πάει στην Ιαπωνία ως ιεραπόστολος, αλλά δεν τα κατάφερε για λόγους υγείας.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Ταϊβάν και πρωταγωνιστές της είναι οι Λίαμ Νίσον, Κεν Γουατανάμπε, Άντριου Γκάρφιλντ, Άνταμ Ντράιβερ και Ισέι Ογκάτα, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 23 Δεκεμβρίου.

Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Σουσάκου Εντο, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1966.

Ο 74χρονος Σκορσέζε παρακολούθησε χθες το βράδυ την ειδική προβολή της ταινίας του που δόθηκε για τουλάχιστον 300 Ιησουίτες ιερείς. Μία δεύτερη προβολή είναι προγραμματισμένη για σήμερα με μικρότερο κοινό στο Βατικανό, αλλά δεν είναι σαφές αν θα παρευρεθεί και ο πάπας.

«Φάνηκε πολύ ευχαριστημένος με τον τρόπο που (η χθεσινοβραδινή προβολή για τους ιησουίτες ιερείς στη Ρώμη) οργανώθηκε», δήλωσε ο Ιησουίτης ιερέας Τζέιμς Μάρτιν, ο οποίος ήταν σύμβουλος για το σενάριό της.

Χθες, ο Σκορσέζε παρέμεινε για μία ώρα μετά την προβολή για να απαντήσει σε ερωτήσεις των Ιησουιτών.

Η ταινία, η οποία θα βγει τον Δεκέμβριο στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες, πραγματεύεται την ιστορία δύο πορτογάλων Ιησουιτών ιεραποστολων, οι οποίοι ταξιδεύουν στην παγανιστική Ιαπωνία τον 17ο αιώνα για να αναζητήσουν τον αγνοούμενο μέντορά τους που φημολογείται ότι έχει απαρνηθεί την πίστη του έπειτα από βασανιστήρια.

Ο Τζέιμς Μάρτιν εξήρε την πνευματικότητα του Σκορσέζε.

«Δεν μπορεί να κάνεις μία πνευματική ταινία χωρίς να είσαι πνευματικός άνθρωπος. Θα κατέληγε κενή».

Πολλοί καθολικοί είχαν υπερασπιστεί πάντως τον Σκορσέζε όταν προβλήθηκε «Ο Τελευταίος Πειρασμός».

«Η ταινία εκείνη δεν ήταν για τον Ιησού που απαρνείται την πίστη του, αλλά για το ότι μπαίνει σε πειρασμό κι αυτό είναι μέρος της ανθρώπινης διάστασής του», σχολίασε ο Τζέιμς Μάρτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή