Διέρρευσαν στοιχεία από έρευνες της Europol

Διέρρευσαν στοιχεία από έρευνες της Europol

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Ούτε έμπειροι εργαζόμενοι σε διωκτικές αρχές δεν έχουν συνειδητοποιήσει τον βαθμό στον οποίο είναι ευάλωτα τα δεδομένα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως έδειξε η χθεσινή αποκάλυψη διαρροής στοιχείων για έρευνες των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών από τον οικιακό υπολογιστή αστυνομικού της Europol. Oπως αποκάλυψε o ολλανδικός τηλεοπτικός σταθμός Zembla, ο φάκελος περιείχε στοιχεία για 54 έρευνες, μεταξύ αυτών ονόματα και τηλέφωνα υπόπτων και ατόμων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση. Ο συνολικός όγκος των αφύλακτων δεδομένων ανερχόταν σε 700 σελίδες.

H ειρωνεία της υπόθεσης είναι πολλά από τα στοιχεία σε τέτοιου είδους φακέλους προέρχονται ακριβώς από την υποκλοπή ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τη διείσδυση στους υπολογιστές των ατόμων που έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών. Ο υποδιευθυντής της Europol, Βιλ φαν Χέμερτ, αναγνώρισε το συμβάν, αλλά εκτίμησε ότι κανείς άλλος δεν είδε τις πληροφορίες, πέραν από τους ερευνητές του Zembla, οι οποίοι δεν τις δημοσίευσαν.

Αρχεία στο σπίτι

Σύμφωνα με την εκπομπή, Ολλανδέζα αστυνομικός που εργαζόταν για λογαριασμό της Europol πήρε αρχεία στο σπίτι της προκειμένου να εργαστεί στον οικιακό υπολογιστή της, χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι ο υπολογιστής της ήταν συνδεδεμένος στο Ιντερνετ, άρα ο σκληρός δίσκος της ήταν εύκολα προσβάσιμος από όποιον γνώριζε τον τρόπο.

Η Europol υποστήριξε ότι είναι πλέον τεχνικά αδύνατο να αφαιρεθούν από τους υπολογιστές της στοιχεία με φορητές συσκευές, ενώ παλαιότερα ήταν μεν απαγορευμένο αλλά τεχνικά εφικτό. Ετσι, οι υπάλληλοί της δεν θα μπαίνουν στον πειρασμό να εργάζονται από το σπίτι.

«Τεράστια διαρροή» σχολίασε η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής Σοφία Ιντ Φελντ, που έχει εργαστεί σε θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Η Ιντ Φελντ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Κομισιόν και την Εuropol να ενημερώσουν το Ευρωκοινοβούλιο για το συμβάν.

«Ηταν μια έμπειρη αστυνομικός», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Europol, Χέραλντ Χετστέρα. «Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε συνεργασία με τις Αρχές σε εθνικό επίπεδο. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε κακόβουλη ενέργεια», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Europol, τα στοιχεία είναι δεκαετίας και «δεν υπάρχουν ενδείξεις» ότι τέθηκαν σε κίνδυνο επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα κράτη-μέλη που αφορά η διαρροή ενημερώθηκαν άμεσα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η Ισπανία, καθώς τα στοιχεία αφορούσαν μεταξύ άλλων τις έρευνες για τις βομβιστικές επιθέσεις του 2004 στη Μαδρίτη, από τις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους 191 άνθρωποι.

«Ο πιο αδύναμος κρίκος»

Η Europol ανακοίνωσε ότι τηρεί «τα υψηλότερα πρότυπα για την ασφάλεια των δεδομένων, με συνεχείς ενημερώσεις των συνεργατών μας». Παρατήρησε παρ’ όλα αυτά ότι «το ανθρώπινο σφάλμα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στο σύμπλεγμα δεδομένων, προσωπικού και τεχνολογίας».

Ενα από τα ζητήματα για τα οποία έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ο Εντουαρντ Σνόουντεν είναι ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να στραφούν εναντίον τους. Πιο συγκεκριμένα, εφόσον οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι διωκτικές αρχές θεωρούν σκόπιμο να υπάρχουν ευάλωτα σημεία στα προϊόντα τεχνολογίας, ώστε να είναι σε θέση να διεισδύουν σε υπολογιστές, δίκτυα και ηλεκτρονικές συσκευές, είναι δεδομένο ότι τρίτες χώρες, κακόβουλοι παίκτες, χάκερ κ.λπ. θα κάνουν χρήση των ίδιων αδυναμιών, προς ζημία της χώρας την οποία οι υπηρεσίες αυτές προστατεύουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή