ΚΟΣΜΟΣ

Το χρονοδιάγραμμα του ιταλικού δημοψηφίσματος – σε «επιφυλακή» οι αγορές

to-chronodiagramma-toy-italikoy-dimopsifismatos-se-epifylaki-oi-agores-2163677

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι αγορές το ιταλικό δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής για την συνταγματική αναθεώρηση, μιας και ενδεχόμενη ήττα της πρότασης Ρέντσι είναι πιθανό να βάλει τη γειτονική χώρα σε κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας, με άμεσες επιπτώσεις και στον οικονομικό τομέα.

Στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλαδος) ανοίγουν οι αγορές συναλλάγματος στην Ασία, ενώ μια ώρα αργότερα αναμένεται να δοθούν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή των Ιταλών ψηφοφόρων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν η συμμετοχή είναι υψηλή, ιδιαίτερα στον νότο, ενδεχομένως τα ευνοηθούν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που στηρίζουν την αρνητική ψήφο.

Τα μεσάνυχτα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα exit polls των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, τα οποία, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστα στο παρελθόν. Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, θα υπάρχουν οι πρώτες εκτιμήσεις του αποτελέσματος βάσει των καταμετρημένων ψήφων.

Η καταμέτρηση υπολογίζεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 4 το πρωί. Η επιστολική ψήφος θα διαδραματίσει ρόλο, μόνο σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τις εγχώριες αγορές αναμένονται στις 9 το πρωί, όταν ανοίγει η αγορά ιταλικών ομολόγων, ενώ μία ώρα αργότερα ανοίγει το Χρηματιστήριο του Μιλάνου.