ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Επί προεδρίας Τραμπ θα είναι πιο δύσκολο για τη Δύση να μείνει ενωμένη απέναντι στη Μόσχα

toysk-epi-proedrias-tramp-tha-einai-pio-dyskolo-gia-ti-dysi-na-meinei-enomeni-apenanti-sti-moscha-2163720

Θα είναι δυσκολότερο να παραμείνει ενωμένη η Δύση απέναντι στη Ρωσία με τον Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ σε σχέση με τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε δηλώσεις του που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

«Το να παραμείνουν οι Ευρωπαίοι ενωμένοι απέναντι στη Ρωσία στο θέμα της σύρραξης της Ουκρανίας και γενικότερα σε ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας ήταν πιθανό και χάρη στην ευρεία υποστήριξη από τον πρόεδρο Ομπάμα» δήλωσε ο Τουσκ στο πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN24.

«Σήμερα, νομίζω ότι μετά τις εκλογές και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, θα είναι δυσκολότερο ο δυτικός κόσμος να οικοδομήσει μια τόσο αδιαμφισβήτητη και ενιαία πολιτική απέναντι στη Ρωσία. Αλλά κανείς δεν θα παραδοθεί» τόνισε ο ίδιος.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, επισήμανε επιπλέον ότι πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου αντικατοπτρίζουν μια διαφορετική στάση προς την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και την Ρωσία σε σύγκριση με εκείνη των προκατόχων του.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι στην πρώτη του συνομιλία με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, προσπάθησε να επιστήσει την προσοχή του στην ουκρανική κρίση, αλλά ο Τραμπ ήταν περισσότερο επικεντρωμένος στο ζήτημα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Θα έλεγα ότι η συζήτηση ήταν μάλλον γενικής φύσης» τόνισε ο Τουσκ.

«Διήρκησε περισσότερο απ’ όσο περίμενα, αλλά η προσοχή του Τραμπ ήταν επικεντρωμένη περισσότερο στο Brexit παρά σε ζητήματα των χωρών της ανατολικής (Ευρώπης)».

Ερωτηθείς εάν θα υποστήριζε το ενδεχόμενο να προσκληθεί η Ρωσία για συνομιλίες με την Ομάδα της G7, των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών, ο Τουσκ απάντησε αρνητικά.

«Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους ο δυτικός κόσμος… αποφάσισε υπέρ μιας σκληρής στάσης έναντι της Ρωσίας και κανένας από αυτούς τους λόγους δεν έχει πάψει να ισχύει».