Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας Ρέντσι στο δημόσιο

Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας Ρέντσι στο δημόσιο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Aύξηση, πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια, θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ιταλία, με βάση τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν το βράδυ της Τετάρτης οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και η αρμόδια υπουργός Μαριάννα Μαντία. Η αύξηση κατά 85 ευρώ μεικτά τον μήνα συμφωνήθηκε λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα, το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και πρόωρες εκλογές.«Λάβαμε θετικές απαντήσεις σε όλα τα θέματα που βρίσκονταν στο τραπέζι», δήλωσε με ικανοποίηση η επικεφαλής του συνδικάτου CGIL Σουζάνα Καμούσο μετά την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης. «Πριν από ένα χρόνο, μια τέτοια συμφωνία δεν θα μπορούσαμε να τη δούμε ούτε στα όνειρά μας», είπε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Uil, Καρμέλο Μπαρμπαγκάλο.

Ιταλικό δημόσιο

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η κρίση στην Ιταλία δεν έφερε γενικευμένες περικοπές μισθών στο δημόσιο, αλλά οι υπάλληλοι έχουν δει το κόστος ζωής να αυξάνεται, ενώ οι μισθοί έχουν μείνει παγωμένοι από το 2009. Η συνολική δυσαρέσκεια από την κατάσταση της οικονομίας κινδυνεύει να τορπιλίσει το σχέδιο του πρωθυπουργού Ρέντσι για υπερψήφιση της συνταγματικής μεταρρύθμισης στο μεθαυριανό δημοψήφισμα.

«Επειτα από επτά χρόνια αναμονής, για τους δημοσίους υπαλλήλους ήρθε η καθοριστική στιγμή. Αναγνωρίζουμε τις ικανότητές τους και ποντάρουμε στην ποιότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου», έγραψε στο Twitter ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο Ρέντσι ασφαλώς εκτιμά ότι μια δόση καλών ειδήσεων μπορεί να ευνοήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, ανανεώνοντας τη θητεία του στην εξουσία. Εκ πρώτης όψεως, ο πρωθυπουργικός ελιγμός δεν φαίνεται να πέτυχε, καθώς παρά το «δωράκι», οι επικεφαλής των συνδικάτων δεν άλλαξαν τη σύσταση προς τους εργαζομένους, να ψηφίσουν «όχι».

Τι λέει η CGIL

Τον Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της CGIL είχε εξηγήσει ότι η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, η οποία προωθείται με τη συνταγματική μεταρρύθμιση, μπορεί να αποβεί εις βάρος του κόσμου της εργασίας, αποδυναμώνοντας οποιονδήποτε θεσμό (τη Γερουσία, την προεδρία της Δημοκρατίας, το συνταγματικό δικαστήριο) και θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο σε επιζήμιους για τους εργαζομένους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Πρόκειται για μια άχρηστη και βλαβερή μεταρρύθμιση», είχε καταλήξει η ανάλυση της CGIL.

Η αγορά εργασίας

Εξάλλου, η δημοσίευση των τελευταίων στοιχείων για την αγορά εργασίας είναι μάλλον απογοητευτική για την ιταλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat (που εστάλη με email γιατί δεκάδες συμβασιούχοι είχαν καταλάβει τον χώρο όπου θα διεξαγόταν η συνέντευξη Τύπου), η ανεργία στην χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 11,6%, μειωμένη 0,1% σε μηνιαία βάση.

Επίσης το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 25 -34 ετών βρίσκεται στο 36,4%, μειωμένο κατά 0,4%. Το πρόβλημα με τις μειώσεις αυτές δεν είναι μόνο ότι είναι πάρα πολύ μικρές, αλλά κυρίως ότι οφείλονται στο γεγονός ότι όλο και λιγότεροι Ιταλοί ζητούν εργασία και εγγράφονται στους καταλόγους των ανέργων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή