«Να μη μετατραπεί το Χαλέπι σε ένα τεράστιο νεκροταφείο»

«Να μη μετατραπεί το Χαλέπι σε ένα τεράστιο νεκροταφείο»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική έκκληση για κατεπείγουσα παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας ώστε να μη μετατραπεί το Χαλέπι σε ένα «τεράστιο νεκροταφείο» απηύθυνε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, καθώς κορυφώνεται η ανθρωπιστική τραγωδία στη συριακή πόλη όπου κρίνεται η έκβαση του ανηλεούς εμφυλίου πολέμου.

«Στο όνομα του ανθρωπισμού καλούμε –ή μάλλον εκλιπαρούμε– τις αντιμαχόμενες πλευρές και όσους ασκούν επιρροή να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να προστατέψουν τους αμάχους και να καταστήσουν δυνατή την πρόσβαση στο πολιορκημένο τμήμα του ανατολικού Χαλεπίου, προτού μετατραπεί σε τεράστιο νεκροταφείο» δήλωσε ο Στίβεν Ο’ Μπράιαν, επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τουλάχιστον 50.000 άμαχοι έχουν εκτοπιστεί από το ανατολικό Χαλέπι το τελευταίο πενθήμερο, ύστερα από την έναρξη της σφοδρής επίθεσης του κυβερνητικού στρατού με στόχο την κατάληψη ολόκληρης της περιοχής που βρισκόταν από το 2012 υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών ανταρτών. Οι εκτοπισθέντες αναζήτησαν ασφάλεια είτε στο ελεγχόμενο από τις δυνάμεις του προέδρου Ασαντ δυτικό τμήμα της πόλης, είτε στον θύλακο της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ανατριχιαστικά βίντεο, με δρόμους της ιστορικής πόλης να είναι στρωμένοι με πτώματα και ακρωτηριασμένα μέλη αμάχων. Κάποιοι από τους διασωθέντες ανέφεραν ότι βομβαρδίστηκαν, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν, από το πυροβολικό του κυβερνητικού στρατού, ενώ άλλοι κατήγγειλαν ότι πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές των ανταρτών.

Η μάχη του Χαλεπίου μπήκε από χθες στην πιο άγρια και πιθανώς τελική φάση της, καθώς επίλεκτες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού διείσδυσαν στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές που εξακολουθούσαν να ελέγχουν οι αντάρτες, για να εμπλακούν σε φονικές συγκρούσεις δρόμο τοn δρόμο και τετράγωνο το τετράγωνο.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ο στρατός που προέδρου Ασαντ είχε καταλάβει μέχρι χθες το 40% της έκτασης που ήλεγχαν οι αντάρτες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και εμφανιζόταν αποφασισμένος να τους εκδιώξει από το σύνολο της πόλης με κάθε τίμημα.

Χθες η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση Ασαντ, πρότεινε στον ΟΗΕ τη χρησιμοποίηση τεσσάρων διαδρόμων για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο πολιορκημένο τμήμα του ανατολικού Χαλεπίου. 

Από την Αγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του θα πράξει το παν για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και τάχθηκε υπέρ της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατοπέδων.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προήδρευσε συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξελίξεις στη Συρία και τάχθηκε υπέρ της άμεσης διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή