Le Parisien: Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ έπαιξε ρόλο στην απόφαση του Ολάντ

Le Parisien: Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ έπαιξε ρόλο στην απόφαση του Ολάντ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννιά λεπτά αφότου ξεκίνησε την ομιλία του, το βράδυ της Πέμπτης, ο Φρανσουά Ολάντ έριξε τη βόμβα που μονάχα ελάχιστοι άνθρωπο, στον κλειστό κύκλο του περιβάλλοντός του, γνώριζαν: δεν θα διεκδικούσε μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Γαλλίας.

Ανατρέποντας τις προβλέψεις των περισσότερων, ο Ολάντ παραδέχτηκε ότι η υποψηφιότητά του θα έβλαπτε τις ήδη μικρές πιθανότητες του Σοσιαλιστικού Κόμματος να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης.

Πηγές προσκείμενες στον Γάλλο πρόεδρο είπαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα εκείνοι που γνώριζαν την απόφασή του – ακόμη κι αυτοί το έμαθαν από το τηλέφωνο, λίγες ώρες πριν εμφανιστεί στην τηλεόραση. Σύμφωνα με έναν στενό φίλο του, τον δικηγόρο Ζαν-Πιερ Μινιάρ, οι αντιρρήσεις των παιδιών του και της μητέρας τους, της πρώην συντρόφου του και υπουργού Ενέργειας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, μπορεί να βάρυναν στην απόφασή αυτή.

«Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ το δήλωνε δημοσίως ότι δεν ήταν σύμφωνη. Ούτε και τα παιδιά του ήταν. Όλα αυτά έπαιξαν κάποιον ρόλο», φέρεται να είπε ο Μινιάρ στην εφημερίδα Le Parisien, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. 

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που είναι ο επικρατέστερος πλέον για το χρίσμα των Σοσιαλιστών, ήταν μεταξύ εκείνων που έμαθαν την είδηση από το τηλέφωνο. Ο Βαλς και ο Ολάντ συνομίλησαν επίσης και μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του δεύτερου. "Εκείνη τη στιγμή φύγαμε από το γραφείο για να μείνουν εντελώς μόνοι τους", είπε ένας συνεργάτης του Ολάντ.

Aργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος δείπνησε με την οικογένειά του.

Ο Ολάντ ήταν ο πλέον αντιδημοφιλής πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας: η δημοτικότητα του φέτος έπεσε μόλις στο 4% σε μια δημοσκόπηση. Εξάλλου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τόσο ο Ολάντ όσο και οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία δεν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό στις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή