Τραμπ κατά παγκοσμιοποίησης

Τραμπ κατά παγκοσμιοποίησης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διακηρύξεις εναντίον της παγκοσμιοποίησης και έντονα εθνικιστικούς τόνους ξεκίνησε την πρώτη μετεκλογική περιοδεία του ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ιντιάνα και στο Οχάιο.

«Δεν υπάρχει παγκόσμιος εθνικός ύμνος, δεν υπάρχει παγκόσμιο νόμισμα, δεν υπάρχει πιστοποιητικό παγκόσμιας ιθαγένειας. Δηλώνουμε την αφοσίωσή μας σε μία σημαία και αυτή είναι η αμερικανική σημαία. Από εδώ και εμπρός θα είναι πρώτα η Αμερική», διακήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ σε στάδιο του Σινσινάτι, στο Οχάιο, που είχε γεμίσει κατά τα τρία τέταρτα από ενθουσιώδεις οπαδούς του.

Επαναλαμβάνοντας τις προεκλογικές υποσχέσεις του για επαναπατρισμό θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που έχει υπογράψει η χώρα του, συμπεριλαμβανομένης της NAFTA (ζώνη ελευθέρου εμπορίου στη Βόρεια Αμερική). Παράλληλα, επανήλθε στις αντιμεταναστευτικές του τοποθετήσεις, με αφορμή πρόσφατο κρούσμα βίας στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, στο Κολόμπους, όπου Σομαλός μετανάστης τραυμάτισε με μαχαίρι 11 ανθρώπους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι επιθέσεις αυτού του τύπου προκλήθηκαν από τα προσφυγικά προγράμματα που προώθησαν «οι ηλίθιοι πολιτικοί» και ότι θα αναστείλει τη δυνατότητα μετανάστευσης πολιτών στις ΗΠΑ από περιοχές όπου δεν μπορεί να διεξαχθεί με ασφάλεια η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους.

Νωρίτερα, στην πρώτη δημόσια παρουσία του μετά τις εκλογές, ο Τραμπ είχε επισκεφθεί εργοστάσιο της βιομηχανίας ηλεκτρικών ειδών Carrier στην Ιντιανάπολη. Η επιλογή του πρώτου σταθμού της περιοδείας του, μέσω της οποίας ο νικητής των εκλογών εκφράζει τις ευχαριστίες του στους ψηφοφόρους του, δεν ήταν τυχαία. Προ ημερών, η εταιρεία ακύρωσε, υπό την πίεση του Τραμπ, σχέδιο για μεταφορά δραστηριοτήτων της στο Μεξικό, κάτι που θα στοίχιζε τις θέσεις εργασίας 1.000 εργατών στις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα φορολογικές απαλλαγές ύψους επτά εκατομμυρίων δολαρίων από την πολιτεία της Ιντιάνα, κυβερνήτης της οποίας είναι ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. «Στο εξής, οι εταιρείες δεν θα μπορούν να φεύγουν από τις ΗΠΑ χωρίς επιπτώσεις», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από το προσωπικό του εργοστασίου.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στο Σινσινάτι, ο νέος πρόεδρος γνωστοποίησε την απόφασή του να αναθέσει το υπ. Αμυνας στον απόστρατο στρατηγό Τζέιμς Μάτις, αποκαλώντας τον μάλιστα με το παρατσούκλι «τρελό σκυλί» (Mad Dog) που του έχουν χαρίσει οι συνάδελφοί του. Πρώην διοικητής της κεντρικής διοίκησης, που έχει ευθύνη για τα αμερικανικά στρατεύματα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ο Μάτις ηγήθηκε των πεζοναυτών στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Τάσσεται υπέρ της σκληρής γραμμής έναντι του Ιράν, αν και δεν θέτει ζήτημα ακύρωσης της συμφωνίας με το πυρηνικό πρόγραμμα, και διαφωνεί με τις θέσεις του Τραμπ για σύγκλιση με τη Ρωσία, θεωρώντας ότι οφείλονται σε «κακή πληροφόρηση».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή