Αμφίρροπη μάχη στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας

Αμφίρροπη μάχη στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENNH. H πλέον παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία της Αυστρίας έφθασε στο τέλος της, καθώς αύριο οι πολίτες της χώρας προσέρχονται στις κάλπες για την εκλογή προέδρου.

Η τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στον 75χρονο υποψήφιο των Πρασίνων Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν και τον 45χρονο υποψήφιο του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας Νόρμπερτ Χόφερ, το βράδυ της Πέμπτης, υπήρξε σκληρή και επιθετική, με τους σχολιαστές να επισημαίνουν ότι η εικόνα των δύο υποψηφίων ήταν κάθε άλλο παρά «προεδρική».

Ο Βαν ντερ Μπέλεν είχε επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου με διαφορά περίπου 30.000 ψήφων, αλλά ο Χόφερ προσέφυγε δικαστικά και πέτυχε την ακύρωση του αποτελέσματος λόγω παρατυπιών. Η νέα αναμέτρηση αύριο προδιαγράφεται εξίσου αμφίρροπη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Παρότι το αξίωμα του προέδρου στην Αυστρία έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, ενδεχόμενη εκλογή του Νόρμπερτ Χόφερ, στενού συμμάχου της Γαλλίδας Μαρίν Λεπέν, θα αποτελούσε ένδειξη πολιτικής αλλαγής στη χώρα και θα μπορούσε να επισπεύσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αφού η διάλυση της Βουλής βρίσκεται στις προεδρικές αρμοδιότητες.

Η τηλεμαχία της Πέμπτης ήταν μια εξαιρετική αποτύπωση της πολυετούς δουλειάς που έχει κάνει ο Νόρμπερτ Χόφερ στο πεδίο της επικοινωνίας και της προπαγάνδας – στο πώς να συνδέεται με το κοινό και πώς να χειραγωγεί μία συζήτηση. Ο Χόφερ έπλεξε τον λόγο του σε ασπρόμαυρο καμβά, μιλώντας κατευθείαν στο συναίσθημα, την ώρα που ο Βαν ντερ Μπέλεν άρθρωνε εκλεπτυσμένα επιχειρήματα.

«Ο Βαν ντερ Μπέλεν κατέβασε όλη τη νομοθεσία, χάθηκε στο ευρωπαϊκό δίκαιο, ως και στο αμερικανικό σύνταγμα.

Ο Χόφερ ήταν συγκεκριμένος», σχολίασε η εφημερίδα «Κουρίρ» της Βιέννης. «Είπε ότι οι αγρότες υποφέρουν από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ότι οι ζητιάνοι είναι συχνά μέλη συμμοριών. Χαρακτήρισε τη μετανάστευση αιτία ανασφάλειας στην Αυστρία και τάχθηκε κατά της μεταβίβασης κυριαρχίας στην Ε.Ε. μέσω ευρωπαϊκού συντάγματος. Με δυο λόγια, ο Χόφερ πέρασε το μήνυμά του», σημείωσε η εφημερίδα.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν επικράτησε στο κομμάτι της συζήτησης που αφορούσε την έξοδο της Αυστρίας από την Ε.Ε., καταδεικνύοντας τα ψεύδη του Χόφερ. Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, ο Χόφερ υποστηρίζει ότι επιθυμεί την παραμονή της Αυστρίας στην Ε.Ε., αλλά μόλις πέρυσι είχε καταθέσει πρόταση για διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος, ενώ οι δημόσιες τοποθετήσεις με τις οποίες έχει ζητήσει έξοδο της Αυστρίας παρουσιάστηκαν μία προς μία από τον Βαν ντερ Μπέλεν στο τραπέζι της συζήτησης.

Ο Χόφερ απάντησε αναφερόμενος σε βιβλίο που χαρακτήριζε τον Βαν ντερ Μπέλεν συνεργάτη των μυστικών υπηρεσιών της Σοβιετικής Ενωσης, με τον Βαν ντερ Μπέλεν να χαρακτηρίζει τον ισχυρισμό «γελοίο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή