Υπέρ της Ε.Ε. και της ανοικτής Αυστρίας

Υπέρ της Ε.Ε. και της ανοικτής Αυστρίας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιθυμία των Αυστριακών πολιτών να παραμείνουν στενά συνδεδεμένοι με την Ε.Ε. επισκίασε τις αγωνίες τους για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, βοηθώντας τον πρώην αρχηγό των Πρασίνων, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, να επικρατήσει του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Ο Βαν ντερ Μπέλεν κατάφερε να αντισταθεί στο κύμα λαϊκισμού που σαρώνει την Ευρώπη και γενικότερα τον δυτικό κόσμο, προειδοποιώντας τους Αυστριακούς ψηφοφόρους «να μην παίξουν με αυτήν τη φωτιά», τονίζοντας στη νικητήρια ομιλία του πως «θα είναι ένας πρόεδρος υπέρ της Ευρώπης και υπέρ μιας Αυστρίας ανοικτής στον κόσμο». Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος τοποθέτησε τις συνέπειες της απόφασης του βρετανικού λαού να εγκαταλείψει την Ε.Ε. στο κέντρο της προεκλογικής του εκστρατείας, θέλοντας να αντιπαρατεθεί με τη διακήρυξη του Χόφερ περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος ομοίου με της Βρετανίας και στην Αυστρία. «Η Αυστρία, όντας μία μικρή και ανοικτή οικονομία, κερδίζει περισσότερο από τον μέσο όρο από την ελεύθερη αγορά και τη συμμετοχή της στην κοινή αγορά», ανέφερε ο Τζορτζ Καπστς, επικεφαλής του αυστριακού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, σχετικά με τη συμμετοχή της Αυστρίας στην Ε.Ε., καθώς έδινε τα συγχαρητήριά του στον Βαν ντερ Μπέλεν.

Η σχέση της χώρας με την Ε.Ε. επηρέασε και τη στάση ορισμένων συντηρητικών πολιτικών του Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι παρά την παραδοσιακή τους καχυποψία για τους Πράσινους στήριξαν τον Βαν ντερ Μπέλεν, ανησυχώντας για τη στάση που πιθανώς να κρατούσε ο Χόφερ αναφορικά με τη θέση της χώρας στην Eνωση. Μολαταύτα, η σημερινή θέση του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας (FPO) είναι αμφίσημη όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, υποστηρίζοντας τη συνέχιση συμμετοχής στην Ε.Ε., τονίζοντας όμως ότι θα επιδιώξει δημοψήφισμα πάνω στο θέμα εφόσον η Ενωση γίνει πιο «συγκεντρωτική» ή εισέλθει σε αυτήν η Τουρκία. «Το FPO δεν είναι ούτε υπέρ της εξόδου της Αυστρίας από την Ε.Ε. ούτε θέλει τη μετατροπή της Ε.Ε. σε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, με απώλεια του δικαιώματος βέτο για τα κράτη-μέλη», ανέφερε προεκλογική ανακοίνωση του κόμματος.

Παρά την ήττα του Χόφερ, το FPO παραμένει το πιο δημοφιλές κόμμα της χώρας, με αξιώσεις στις εκλογές που θα διεξαχθούν το αργότερο το 2018.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή