«Παγώνει» η κατασκευή αγωγού στη Β. Ντακότα

«Παγώνει» η κατασκευή αγωγού στη Β. Ντακότα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΑΝΤΙΝΓΚ ΡΟΚ. Με πανηγυρισμούς έγινε δεκτή από χιλιάδες διαδηλωτές η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναστείλει την κατασκευή τμήματος αγωγού πετρελαίου, το οποίο επρόκειτο να διέλθει κάτω από τεχνητή λίμνη στη Βόρεια Ντακότα.

Η κινητοποίηση 3.000 βετεράνων των πολέμων υπήρξε καθοριστική στην απόφαση του σώματος Μηχανικού του στρατού των ΗΠΑ, που είχε αναλάβει την κατασκευή του αμφιλεγόμενου αγωγού. Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από μήνες διαδηλώσεων από αυτόχθονες Ινδιάνους της Αμερικής και ακτιβιστές, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η κατασκευή του αγωγού θα οδηγούσε στην καταστροφή ιερών τοποθεσιών των Ινδιάνων και θα οδηγούσε σε μόλυνση των πόσιμων υδάτων.

«Η εντολή του Λευκού Οίκου σήμερα προς το Μηχανικό για νέα καθυστέρηση είναι η τελευταία από σειρά πολιτικών ενεργειών μιας κυβέρνησης που έχει εγκαταλείψει το κράτος δικαίου για να γίνει αρεστή σε μια μικρή και ακραία πολιτική πελατεία», ανακοίνωσε η εταιρεία Energy Transfer Partners. Η εταιρεία ανέφερε ότι δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες για ολοκλήρωση του αγωγού, υπογραμμίζοντας ότι το σώμα του Μηχανικού ακολούθησε κατά γράμμα τις νόμιμες διαδικασίες για την εξασφάλιση της άδειας κατασκευής.

Δήλωση Σάντερς

«Το 2016 δεν πρέπει να συνεχίζουμε να καταπατούμε την κυριαρχία των αυτοχθόνων Αμερικανών. Και δεν πρέπει να εξαρτηθούμε περισσότερο από τα ορυκτά καύσιμα», σχολίασε από τη μεριά του ο πρώην διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς.

Παρά τους πανηγυρισμούς στον ινδιάνικο καταυλισμό του Κάνον Μπολ στη Βόρεια Ντακότα, Ινδιάνοι και ακτιβιστές παρέμεναν επιφυλακτικοί, καθώς ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού.

«Η γιορτή αυτή έχει προσωρινό χαρακτήρα. Με τη νέα κυβέρνηση, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν άρδην. Εμείς, πάντως, θα είμαστε έτοιμοι για νέο γύρο κινητοποιήσεων», έλεγε η Σαρλότ Μπαντ Κομπ, κάτοικος του καταυλισμού του Πάιν Ριτζ της Νότιας Ντακότα.

Ο αγωγός των 1.885 χλμ. έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, εκτός από τμήμα μήκους 1,6 χλμ. κάτω από λίμνη Οάχε. Για την κατασκευή του τμήματος αυτού, απαιτείται ειδική άδεια από τις ομοσπονδιακές αρχές. Παρά τις διαβεβαιώσεις του σώματος Μηχανικού των ΗΠΑ για αναζήτηση εναλλακτικής χάραξης, κάθε άλλη διαδρομή θα πρέπει και αυτή να διέλθει κάτω από τον ποταμό Μιζούρι, πηγή πόσιμου ύδατος για τους ινδιάνικους καταυλισμούς.

«Να συνεργασθούμε»

Σε ανακοινωθέν του, ο επικεφαλής του «στρατοπέδου» διαμαρτυρίας Ντέιβ Αρσανμπό ζήτησε από τον κυβερνήτη της Βόρειας Ντακότας Τζακ Νταλρίμπλ και τον εν αναμονή πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να σεβασθούν την απόφαση της σημερινής κυβέρνησης.

«Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής σε ινδιάνικες εκτάσεις, οφείλουμε να συνεργασθούμε, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε αποφάσεις οι οποίες θα σέβονται τις ανησυχίες των ινδιάνικων εθνών», ανέφερε ο κ. Αρσανμπό.

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε τοποθετηθεί μέχρι χθες για την απόφαση αναστολής της ολοκλήρωσης κατασκευής του αγωγού, στενοί του σύμβουλοι, όπως ο βουλευτής της Βόρειας Ντακότας Κέβιν Κρέιμερ, επιμένουν ότι ο αγωγός πρέπει να ολοκληρωθεί στην αρχική του χάραξη.

Ο Τομ Γκόλντουθ, μέλος της φυλής των Λακότα από τη Μινεσότα και συνιδρυτής του Περιβαλλοντικού Δικτύου Ιθαγενών, είπε ότι αναμένει από τον Τραμπ να αποπειραθεί να ανατρέψει την απόφαση αναστολής.

«Πιστεύω ότι ο αγώνας μας δεν έχει τελειώσει. Είμαι έτοιμος για αντιπαράθεση διαρκείας», είπε ο κ. Γκόλντουθ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή