Το «πραγματικό αφεντικό», ο πλέον κατάλληλος διάδοχος στην Ιταλία

Το «πραγματικό αφεντικό», ο πλέον κατάλληλος διάδοχος στην Ιταλία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος να διαδεχθεί τον Ιταλό πρωθυπουργό, μετά την ήττα του κ. Ρέντσι στο δημοψήφισμα της Κυριακής και την παραίτησή του από το πρωθυπουργικό του αξίωμα. Στις Βρυξέλλες, το γεγονός ότι ο κ. Παντοάν δεν παραβρέθηκε στο χθεσινό Eurogroup ενίσχυσε τους ισχυρισμούς ότι θα είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού.

Ο 66χρονος κ. Παντοάν, τεχνοκράτης και όχι πολιτικός, θεωρείται ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να καθησυχάσει τις αγορές τη στιγμή που η Ιταλία βρίσκεται σε πολιτική αβεβαιότητα. Το βιογραφικό του, πλούσιο σε θέσεις-κλειδιά, και η χαμηλών τόνων ιδιοσυγκρασία του είναι αυτά που θα γίνουν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα στις Βρυξέλλες, τη στιγμή που σε μια σειρά από κράτη-μέλη εξελίσσονται εκλογές. Ο κ. Παντοάν ήταν εκτελεστικός διευθυντής στο ΔΝΤ το 2001-2005, αλλά και στον ΟΟΣΑ ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας και επικεφαλής οικονομολόγος το 2009. Γνωρίζει πώς λειτουργούν οι αγορές, αλλά και το τι σημαίνει να διατηρήσεις τη χώρα μέσα σε ένα αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο όπως ζητείται στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια.

Παρά το δυνατό βιογραφικό του και τη στενή συνεργασία με τον Ιταλό πρωθυπουργό –πολλές φορές ο Ρέντσι αναφερόταν στον κ. Παντοάν ως το «πραγματικό αφεντικό»– έχει δεχτεί κριτικές ότι δεν έκανε αποφασιστικές κινήσεις για να ανακεφαλαιοποιήσει έγκαιρα μία από τις μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες, τη Monte dei Paschi di Siena, όταν πριν από δύο χρόνια η χώρα δεν κατάφερε να περάσει τα stress tests. Η τράπεζα σήμερα θα πρέπει να καταφέρει ανακεφαλαιοποίηση ύψους 5 δισ. ώς το τέλος του έτους.

Και ενώ στην ατζέντα του Eurogroup αναμενόταν να συζητηθούν τα σχέδια των προϋπολογισμών για το 2017 και ιδιαιτέρως των χωρών που δεν συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, όπως η Ιταλία, αυτό δεν έγινε για τη γείτονα χώρα. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων είναι αδύνατον να ζητήσουμε από την ιταλική κυβέρνηση να δεσμευτεί σε περαιτέρω μέτρα».

Στις Βρυξέλλες, το γεγονός ότι οι αγορές δεν αντέδρασαν βίαια στο αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος έφερε ανακούφιση. Για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους υπάρχει η βεβαιότητα ότι η Ιταλία, που είναι μία από τις ισχυρότερες χώρες της Ε.Ε., έχει ένα ισχυρό πολιτικό σύστημα και θα μπορέσει να λύσει το πολιτικό αδιέξοδο πολύ γρήγορα. Συγχρόνως τα θετικά νέα από την Αυστρία και την εκλογή του Πράσινου Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος κέρδισε τον ακροδεξιό επικεφαλής του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ δημιούργησαν ένα αίσθημα αισιοδοξίας στη βελγική πρωτεύουσα, καθώς μία νίκη του ακροδεξιού κόμματος θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα για το μέλλον της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή