Ο Τραμπ τορπιλίζει τις σχέσεις με την Κίνα

Ο Τραμπ τορπιλίζει τις σχέσεις με την Κίνα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ως προμήνυμα έντονων αναταράξεων στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις χώρες που αντιπροσωπεύουν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, μεταφράζονται η τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν και η αναμενόμενη αντίδραση του Πεκίνου.

«Ολος ο κόσμος γνωρίζει τη θέση της κινεζικής κυβέρνησης για το θέμα της Ταϊβάν και πιστεύω ότι το ίδιο συμβαίνει με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ και το επιτελείο του», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ, για να προσθέσει: «Η κινεζική πλευρά, τόσο στο Πεκίνο όσο και στην Ουάσιγκτον, πραγματοποίησε αυστηρά διαβήματα στην αμερικανική πλευρά».

Την Παρασκευή, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της νησιωτικής Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία τον συνεχάρη για την εκλογή του. Η κίνηση αυτή έθεσε σε αμφισβήτηση την πολιτική της «μιας Κίνας», που ακολουθούν οι ΗΠΑ από το 1979, αναγνωρίζοντας μόνον την κυβέρνηση του Πεκίνου ως νόμιμο εκπρόσωπο του κινεζικού λαού. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θεωρεί την αποσχισθείσα, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, νήσο κινεζική επικράτεια, η οποία οφείλει να επανενωθεί με τη «μητέρα-πατρίδα».

Την Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε δριμύτερος, απαντώντας στους επικριτές του με τρόπο που έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά. «Μήπως μας ρώτησε η Κίνα αν ήταν σωστό να υποτιμήσει το νόμισμά της, δυσκολεύοντας τις δικές μας επιχειρήσεις να την ανταγωνιστούν, ή όταν φορολογούσε βαριά τα προϊόντα μας, παρότι εμείς δεν φορολογούμε τα δικά της, ή ακόμη όταν χτίζει ένα ογκώδες στρατιωτικό σύμπλεγμα στη Νότια Σινική Θάλασσα;» διερωτήθηκε ο εκλεγείς πρόεδρος μέσω Twitter.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δεσμευθεί ότι θα κατηγορήσει δημοσίως την Κίνα για αθέμιτη «χειραγώγηση του νομίσματος» από την πρώτη κιόλας ημέρα της προεδρίας του, κάτι που θα υποχρέωνε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο για την ισοτιμία του κινεζικού εθνικού νομίσματος. Ωστόσο, ενδεχόμενη διατάραξη των διμερών σχέσεων θα προκαλούσε έντονους κραδασμούς και στην αμερικανική οικονομία, καθώς η Κίνα είναι ο πρώτος κάτοχος αμερικανικού δημοσίου χρέους στον κόσμο.

Με αυτά τα δεδομένα, η διεθνής κοινότητα αναμένει με ακόμη μεγαλύτερη ανυπομονησία την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για το κρίσιμο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών. Μέχρι πρόσφατα, τέσσερα ήταν τα επικρατέστερα πρόσωπα: ο πρώην προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ, ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, ο νεοσυντηρητικός της κυβέρνησης του υιού Μπους Τζον Μπόλτον και ο πρώην διοικητής της CIA στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους. Τις τελευταίες ημέρες όμως, η λίστα των υποψηφίων διευρύνεται με νέα ονόματα, κάτι που υποδηλώνει ταλαντεύσεις όχι μόνο για τα πρόσωπα, αλλά και για την ίδια την κατεύθυνση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε άλλη μία επιλογή –την 13η κατά σειρά– προσώπου που θα στελεχώσει την κυβέρνησή του. Πρόκειται για τον διάσημο Αφροαμερικανό νευροχειρουργό Μπεν Κάρσον, ο οποίος δέχθηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικιστικής και Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο ασχολείται και με το κρίσιμο ζήτημα της λαϊκής κατοικίας.

Ανθυποψήφιος του Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ο Κάρσον έγινε από τους στενότερους συμμάχους του από τη στιγμή που αποσύρθηκε από την κούρσα και ήταν ο πιο διάσημος Αφροαμερικανός που τον υποστήριξε. Μέχρι χθες, εμφανιζόταν απρόθυμος να αναλάβει υπουργείο, καθώς δεν είχε ποτέ στη ζωή του αναλάβει δημόσιο αξίωμα, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ χωρίς και ο ίδιος να έχει ασκήσει δημόσιο αξίωμα, βρήκε τον τρόπο να τον πείσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή