Σημαντικά μηνύματα από την Τουρκία στον Αϊντε

Σημαντικά μηνύματα από την Τουρκία στον Αϊντε

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό πραγματοποίησε μια σειρά σημαντικών επαφών στην τουρκική πρωτεύουσα. Λίγο μετά τις επαφές του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Έσπεν Μπάρθ Άϊντε, συνοδευόμενος από τους στενούς συνεργάτες του, έθεσε με την τουρκική κυβέρνηση επί τάπητος το μέλλον του Κυπριακού Ζητήματος.

Η τουρκική πλευρά, πιστή στην πάγια στρατηγική της, περιόρισε την κυκλοφορία πληροφοριών σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων στην Άγκυρα. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην συνάντηση του με τον κ. Άϊντε δια μέσου του twitter και δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στην Άγκυρα, ο κ. Άϊντε εκτός από τον κ. Τσαβούσογλου συνάντησε και ένα σημαντικό στέλεχος της τουρκικής προεδρίας. Ο κ. Άϊντε αντάλλαξε απόψεις με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Προεδρίας, καθηγητής Ιμπραχίμ Καλίν. Πριν από αυτή την συνάντηση, ο κ. Καλίν είχε χαιρετίσει την νέα πρόοδο στις συνομιλίες και την επικείμενη διάσκεψη για τις εγγυήσεις.

Ποια ήταν τα μηνύματα της τουρκικής πλευράς προς τον κ. Άϊντε και τον ΟΗΕ; Τουρκικές πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο τουρκικό Προεδρικό, αναφέρουν στην Κ ότι η Άγκυρα, μεταβίβασε με αποφασιστικότητα στον ΟΗΕ τις θέσεις της για το μέλλον του Κυπριακού. Η τουρκική πλευρά θεωρεί εφικτή την λύση του Κυπριακού εφόσον η ε/κ πλευρά και η Αθήνα δώσουν την συγκατάθεση τους για μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα των εγγυήσεων. Επίσης, η τουρκική πλευρά υπογραμμίζει την σημασία των συμβιβαστικών προτάσεων στα πεδία του εδαφικού και των ε/κ προσφύγων που θα επιστρέψουν στο βόρειο κομμάτι του νησιού μετά την λύση. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή