Αίγυπτος: Εξαρθρώθηκε δίκτυο λαθρεμπορίου ανθρώπινων οργάνων

Αίγυπτος: Εξαρθρώθηκε δίκτυο λαθρεμπορίου ανθρώπινων οργάνων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αιγυπτιακές αρχές διέλυσαν ένα δίκτυο που κατηγορείται για διεθνές λαθρεμπόριο ανθρώπινων οργάνων, συλλαμβάνοντας 45 πρόσωπα και κατάσχοντας εκατομμύρια δολάρια σε μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα τα χαράματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται καθηγητές πανεπιστημίου, γιατροί, νοσηλεύτριες, μεσάζοντες και αγοραστές οργάνων, οι οποίοι εμπλέκονται στο μεγαλύτερο δίκτυο λαθρεμπορίου οργάνων που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

«Οι κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν εκμεταλλεύονταν την οικονομική κατάσταση μερικών Αιγυπτίων και τον πόνο μερικών ασθενών και την ανάγκη τους για θεραπεία για να αποσπάσουν απ' αυτούς μεγάλα χρηματικά ποσά, παραβιάζοντας έτσι τον νόμο», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η έρευνα, στην οποία συμμετείχε το υπουργείο Υγείας και η Αρχή Διοικητικού Ελέγχου, ένα ισχυρό σώμα κατά της διαφθοράς, επικεντρώθηκε σε μια ομάδα ιδιωτικών νοσοκομείων και κέντρων υγείας, μερικά από τα οποία είχαν άδεια λειτουργίας και άλλα όχι και στα οποία γίνονταν οι μεταμοσχεύσεις και οι αφαιρέσεις οργάνων.

Οι αρχές έκλεισαν τις εγκαταστάσεις αυτές, ενώ οι γιατροί που εμπλέκονταν δεν θα μπορούν να εξασκούν το επάγγελμά τους έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα των εισαγγελέων.

Μερικοί από τους συλληφθέντες γιατρούς εργάζονταν σε γνωστά ιδρύματα, όπως η ιατρική σχολή του Καΐρου και το πανεπιστήμιο Άιν Σαμς.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται το ύψος των χρημάτων που κατασχέθηκαν ούτε η έκταση του λαθρεμπορίου.

Η αγορά οργάνων απαγορεύεται στην Αίγυπτο, όμως η φτώχεια κάνει μερικούς Αιγυπτίους να πωλούν όργανά τους, συχνά σε εύπορους ξένους, σε παράνομες συναλλαγές.

Πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως φέτος οι λαθρέμποροι οργάνων βάζουν στόχο αφρικανούς μετανάστες που προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα για να πληρώσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη με επικίνδυνα σκάφη. Το Ρόιτερς δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή