Ανέλαβε χρέη πρωθυπουργού ο Μπ. Καζνέβ

Ανέλαβε χρέη πρωθυπουργού ο Μπ. Καζνέβ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τον μέχρι χθες υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, διόρισε στην πρωθυπουργία ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά την παραίτηση του Μανουέλ Βαλς, ο οποίος θα διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος για την προεδρία.

Ο Καζνέβ θα αναλάβει την πρωθυπουργία μέχρι τις εκλογές του Μαΐου.

«Ο κόσμος έχει αλλάξει δραστικά μέσα σε λίγους μόλις μήνες. Η Ακροδεξιά βρίσκεται στον προθάλαμο της εξουσίας. Η Δεξιά, από τη μεριά της, είναι πιο βίαιη απ’ ό,τι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», είπε ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρί Λεγκέν.

Ως υπουργός Εσωτερικών από τον Απρίλιο του 2014, ο Μπερνάρ Καζνέβ αντιμετώπισε τις επιθέσεις ισλαμιστών, που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 230 ανθρώπων στη Γαλλία, ενώ επέβλεψε και την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο 53χρονος Καζνέβ, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αλλά και Προϋπολογισμού, είναι γνωστός στους γαλλικούς πολιτικούς κύκλους ως «Ο Καρδινάλιος», εξαιτίας του απόμακρου ύφους και της συνήθειάς του να μη μασά τα λόγια του.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, μέχρι στιγμής, ότι η γαλλική Αριστερά θα υποστεί ταπεινωτική ήττα στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης, με πιθανότερους ωφελημένους το κεντροδεξιό Οι Ρεπουμπλικανοί και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, των Φρανσουά Φιγιόν και Μαρίν Λεπέν αντίστοιχα.

Ο Μανουέλ Βαλς, από τη μεριά του, πρέπει πρώτα να επικρατήσει στις προκριματικές εκλογές του Ιανουαρίου, απέναντι στο σκληρό ανταγωνισμό άλλων επτά υποψηφίων.

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ουδείς υποψήφιος της Αριστεράς δεν αναμένεται να αναδειχθεί στον δεύτερο γύρο της προεδρικής αναμέτρησης, με τον Βαλς να εξασφαλίζει ποσοστό μόλις 10% στον πρώτο. Σε περίπτωση «μονομαχίας» Φιγιόν – Λεπέν, ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς αναμένεται να επικρατήσει με ποσοστό 65% των ψήφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή