Μπαρνιέ: «Μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 το Brexit»

Μπαρνιέ: «Μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 το Brexit»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit, δήλωσε χθες ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι ο πραγματικός χρόνος της διαπραγμάτευσης θα είναι μικρότερος από τη διετία που προβλέπει η κυβέρνηση του Λονδίνου. «Το πολύ να υπάρξουν 18 μήνες πραγματικής διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Μπαρνιέ, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, στις Βρυξέλλες, ύστερα από την ανάληψη των καθηκόντων του. Αιτιολογώντας το αυστηρό χρονοδιάγραμμα, υπενθύμισε ότι πριν από την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το «διαζύγιο», αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των «27», όπως και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο πνεύμα της σκληρής γραμμής απέναντι στο Λονδίνο, ο Γάλλος πολιτικός τόνισε ότι η Βρετανία δεν μπορεί «να διαλέγει κατά βούληση», δηλαδή να μείνει στην ενιαία αγορά, αλλά να μην εφαρμόζει τη βασική αρχή της ελεύθερης μετακίνησης.

Στο μεταξύ, το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας κατέθεσε αίτημα για συνεδρίαση της Βουλής, όπου η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα κληθεί να αποσαφηνίσει το σχέδιό της για το Brexit, προτού ενεργοποιήσει το σχετικό άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, κάτι που προβλέπεται να συμβεί τον ερχόμενο Μάρτιο. Η κυβέρνηση Μέι υποχρεώθηκε να αποδεχθεί, χθες βράδυ, την πρόταση, καθώς αρκετοί Συντηρητικοί βουλευτές ετοιμάζονταν να συνταχθούν με την πρόταση της αντιπολίτευσης. Τέλος, ο νομικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι, αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει ότι χρειάζεται απόφαση του Κοινοβουλίου ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50, η κυβέρνηση θα καταθέσει «νομοσχέδιο που θα περιέχεται σε μία μόνο γραμμή», προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία του Brexit.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή