Βρέθηκε η κλεμμένη πύλη του Νταχάου

Βρέθηκε η κλεμμένη πύλη του Νταχάου

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία σιδερένια πύλη, η οποία εκλάπη από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου στη Γερμανία και που φέρει τη διαβόητη επιγραφή «Arbeit macht frei» (Ελευθερία διά της εργασίας) βρέθηκε στη Νορβηγία δύο χρόνια μετά την κλοπή της, ανακοίνωσε χθες η αστυνομία, τονίζοντας ότι το εύρημα θα επιστραφεί στη Γερμανία, μόλις κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό. Η αστυνομία φαίνεται ότι ειδοποιήθηκε για την πύλη από κάποιον που τηλεφώνησε ανωνύμως, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν συλληφθεί οι δράστες. Οι γερμανικές αρχές μετά την κλοπή της πύλης αναγκάστηκαν να κατασκευάσουν ένα αντίγραφό της με ύψος 1,87 μέτρα και βάρος 108 κιλά, που τοποθετήθηκε στη θέση του πρωτοτύπου, επ’ ευκαιρία της 70ής επετείου από την απελευθέρωση του στρατοπέδου από τον αμερικανικό στρατό, στις 29 Απριλίου 1945.

Το ναζιστικό καθεστώς εγκαινίασε το Νταχάου λίγες μόλις εβδομάδες αφού ο Αδόλφος Χίτλερ είχε καταλάβει την εξουσία. Αρχικά, είχε σχεδιαστεί προκειμένου να κρατούνται εκεί οι πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος, αλλά τελικά αποτέλεσε το πρότυπο για ένα ευρύ δίκτυο στρατοπέδων συγκέντρωσης όπου εξοντώθηκαν έξι εκατομμύρια Εβραίοι και πολλοί άλλοι.

Στο Νταχάου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 41.000 άνθρωποι, ενώ μέχρι τη στιγμή της απελευθέρωσής του είχαν φυλακιστεί εκεί περίπου 200.000 άνθρωποι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή