Νέες εξηγήσεις Mπερτολούτσι για το «Τελευταίο τανγκό»

Νέες εξηγήσεις Mπερτολούτσι για το «Τελευταίο τανγκό»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Σε «φαιδρή παρεξήγηση» απέδωσε ο Ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι τον σάλο που ξέσπασε γύρω από τα σχόλιά του για τη διαβόητη ερωτική σκηνή στην ταινία «Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι».

Ο βετεράνος σκηνοθέτης δέχθηκε επίθεση τις τελευταίες ημέρες από πολλούς αστέρες του Χόλιγουντ, οι οποίοι τον κατηγόρησαν –αλλά και τον Μάρλον Μπράντο– για σεξουαλική κακοποίηση της ηθοποιού Μαρία Σνάιντερ. Ο Μπερτολούτσι και ο Μπράντο φέρονται να κράτησαν κρυφές τις λεπτομέρειες της επίμαχης σκηνής από τη Σνάιντερ. Ο 76χρονος Μπερτολούτσι παραδέχθηκε ότι η 19χρονη Σνάιντερ δεν γνώριζε ότι ο Μπράντο θα χρησιμοποιούσε βούτυρο ως λιπαντικό κατά τη διάρκεια της σκηνής. «Οφείλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα για τελευταία φορά. Θέλαμε να εξασφαλίσουμε την αυθόρμητη αντίδραση της Μαρίας για τη χρήση του βουτύρου. Η παρεξήγηση πηγάζει από αυτό. Ο κόσμος νομίζει ότι η Μαρία δεν είχε ενημερωθεί για τη βία της σκηνής. Λάθος! Η Μαρία γνώριζε τα πάντα, καθώς είχε διαβάσει το σενάριο, στο οποίο όλα περιγράφονταν με ακρίβεια», ανέφερε ο Μπερτολούτσι σε ανακοίνωσή του σχετικά με την ταινία του 1972.

Η αντιπαράθεση ξέσπασε μετά την αναδημοσίευση διαδικτυακής του συνέντευξης από το 2013, στην οποία ο σκηνοθέτης αποκάλυψε ότι η Σνάιντερ αγνοούσε ότι ο Μπράντο θα χρησιμοποιούσε βούτυρο.

«Το μόνο νέο στοιχείο ήταν το βούτυρο. Οπως έμαθε πολλά χρόνια αργότερα, αυτό ενόχλησε τη Μαρία και όχι η βία της σκηνής, που περιλαμβανόταν στο σενάριο. Είναι εντυπωσιακό και ενοχλητικό συνάμα να βλέπεις τόσο αφελείς ανθρώπους, που πιστεύουν ότι όσα βλέπουν στην οθόνη έχουν πράγματι συμβεί. Οσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι το σεξ που βλέπουν στην οθόνη είναι (σχεδόν) πάντα σκηνοθετημένο, είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι κάθε φορά που ο Τζον Γουέιν πυροβολεί κάποιον επί σκηνής, τότε αυτός πεθαίνει», αναφέρει ο Μπερτολούτσι.

Η Σνάιντερ, που πέθανε το 2011, ύστερα από χρόνια χρήση ναρκωτικών και κατάθλιψη, είχε πει το 2007 ότι είχε νιώσει ότι «βιάστηκε λίγο» κατά τη διάρκεια του γυρίσματος της επίμαχης σκηνής και ότι για χρόνια ένιωθε οργή γι’ αυτό.

Η ηθοποιός Τζέσικα Τσαστέιν έγραψε στο Twitter: «Προς όσους αγαπούν την ταινία αυτή: Παρακολουθείτε μία 19χρονη, που βιάζεται από έναν 48χρονο άνδρα. Ο σκηνοθέτης σχεδίασε τη σεξουαλική αυτή κακοποίηση. Νιώθω αηδία».

Ο ηθοποιός Κρις Εβανς έγραψε: «Δεν θα ξαναδώ την ταινία αυτή, τον Μπερτολούτσι ή τον Μπράντο με το ίδιο μάτι. Αυτό ξεπερνά το αηδιαστικό. Νιώθω οργή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή