ΚΟΣΜΟΣ

Οπισθοχώρηση των ανταρτών από την παλιά πόλη του Χαλεπιού

opisthochorisi-ton-antarton-apo-tin-palia-poli-toy-chalepioy-2164572

Οι Σύροι αντάρτες εγκατέλειψαν και τις τελευταίες περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό τους στην παλιά πόλη του Χαλεπιού, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η οπισθοχώρηση αυτή σημειώνεται, όπως σχολιάζει η οργάνωση, έπειτα από ημέρες σκληρών μαχών καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακτούσαν ολοένα και περισσότερα εδάφη. Ο συριακός στρατός έχει πλέον υπό τον έλεγχό του το 75% του ανατολικού Χαλεπιού και προσπαθεί να ανακτήσει ολόκληρη την πόλη.

Οι αντάρτες που διατηρούσαν μόνο ένα μικρό κομμάτι γης βορειοανατολικά της πόλης το εγκατέλειψαν το πρωί της Τετάρτης οπισθοχωρώντας σε εδάφη που κατέχουν ακόμη νοτιότερα.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων την Τρίτη και δεκάδες χιλιάδες πολίτες παραμένουν παγιδευμένοι στις περιοχές που βρίσκονταν στα χέρια των ανταρτών.

Στο μεταξύ η ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται «στο κόκκινο» με τα τρόφιμα να έχουν εξαντληθεί και τα νοσοκομεία να έχουν καταστραφεί από τους πολύμηνους βομβαρδισμούς.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters οι αντάρτες στο ανατολικό Χαλέπι ζήτησαν πενθήμερη κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια πολίτες η ζωή των οποίων βρίσκεται σε κίνδυνο.

Στο μεταξύ το Ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι Ρώσος στρατιωτικός σύμβουλος σκοτώθηκε στη Συρία από πυρά ανταρτών.