Λεπέν: Οχι δωρεάν παιδεία σε ξένους

Λεπέν: Οχι δωρεάν παιδεία σε ξένους

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ως ένδειξη της ανάγκης να συσπειρώσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό του κόμματός της ερμήνευσαν Γάλλοι αναλυτές τη σκληρή τοποθέτηση της Μαρίν Λεπέν απέναντι στα παιδιά των μεταναστών.

Η Λεπέν έχει μετακινηθεί προς τα αριστερά σε θέματα οικονομίας και στο καίριο για κάποιους υποστηρικτές της ζήτημα των αμβλώσεων, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τη ρητορική κατά των μεταναστών για να ικανοποιήσει την εκλογική της πελατεία και την πτέρυγα της ανιψιάς της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.

Η τοποθέτηση της Μαρίν Λεπέν άρχισε με το χιλιοδοκιμασμένο «Δεν έχω τίποτα με τους ξένους, αλλά…». «Αλλά τους λέω: Αν έρθετε στη χώρα μας, μην περιμένετε ότι θα σας φροντίσουμε, ότι θα σας γιατρέψουμε και ότι τα παιδιά σας θα πάνε σχολείο δωρεάν», είπε. «Αυτά τελείωσαν, το διάλειμμα τέλος», είπε. Εν συνεχεία, διευκρίνισε ότι αναφερόταν στα παιδιά όσων βρίσκονται στη χώρα παράνομα, αλλά και οποιουδήποτε ξένου ζει στη Γαλλία χωρίς να πληρώνει φόρους στη χώρα. «Οι προσπάθειές μας και η εθνική μας αλληλεγγύη είναι για τους πιο φτωχούς και καταφρονεμένους ανάμεσά μας», προσέθεσε. Μία ημέρα νωρίτερα, η Λεπέν είχε υποστηρίξει, ψευδώς, ότι όποιος ηλικιωμένος μετακομίσει στη Γαλλία μπορεί να πάρει σύνταξη.

Η Γαλλίδα υπουργός παιδείας Νατζάτ-Βαγιό Μπελκασέμ χαρακτήρισε τις προτάσεις της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου επονείδιστες. «Με αυτά τα λόγια, τα οποία καταδικάζω απερίφραστα, η κυρία Λεπέν αποδεικνύει την πλήρη αδιαφορία της για τις τραγικές ανθρώπινες συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά», είπε, προσθέτοντας ότι η δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι κατοχυρωμένη στους γαλλικούς νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις.

«Σας θυμίζω ότι είναι ζήτημα τιμής για τη Γαλλική Δημοκρατία να εγγυάται σε όλα τα παιδιά το δικαίωμα στην εκπαίδευση, με άλλα λόγια το δικαίωμα στο μέλλον», είπε η υπουργός.

«Η Λεπέν κάνει “καθαρό λεπενισμό”», σχολίασε στο περιοδικό Nouvel Observateur η ιστορικός της Ακρας Δεξιάς Βαλερί Ιγκουνέ, συγκρίνοντας τις χθεσινές τοποθετήσεις με όσα πρότεινε το 1991 ο τότε επικεφαλής του κόμματος Μπρινό Μεγκρέ. Γιατί όμως η Λεπέν, που φροντίζει τόσο πολύ να «γυαλίσει» την εικόνα της και να αναστρέψει τη δαιμονοποίηση του κόμματός της, κατέφυγε σε τόσο αγνές ενέσεις μίσους; «Μιλώντας σήμερα για τη μετανάστευση, η Λεπέν προσπαθεί να θέσει σε δεύτερη μοίρα αυτά που διχάζουν το κόμμα και να κάνει πολύ θόρυβο για ένα θέμα για το οποίο στις τάξεις του Εθνικού Μετώπου υπάρχει συναίνεση», είπε η Ιγκουνέ.

Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία το συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε χθες ότι οι μαθήτριες δεν δικαιούνται να εξαιρούνται από τα μαθήματα κολύμβησης για θρησκευτικούς λόγους. Μεταξύ των εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στη Γερμανία, υπάρχουν μερικοί υπερσυντηρητικοί και μεταξύ αυτών μια οικογένεια που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να ζητήσει την εξαίρεση ενός 11χρονου κοριτσιού από τα μαθήματα κολύμβησης.

Ενώπιον των δικαστηρίων, το κορίτσι είχε ισχυριστεί ότι ακόμη και το μπουρκίνι (ολόσωμο «ριχτό» μαγιό με κουκούλα) αποκαλύπτει το σχήμα τους σώματος και δεν συμβαδίζει με τις θρησκευτικές επιταγές. Το συνταγματικό δικαστήριο σημείωσε στην απόφασή του ότι αυτό δεν ισχύει και ότι στο Ισλάμ «δεν υπάρχουν δεσμευτικοί κανόνες» ένδυσης.

Το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, στο συνέδριο αυτής της εβδομάδας, υιοθέτησε ψήφισμα που δυσχεραίνει την κατοχή διπλής υπηκοότητας από τους ξένους που ζουν στη Γερμανία, κάνοντας πιο αυστηρούς τους όρους ενσωμάτωσης των μεταναστών στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή