Οι αρουραίοι «εξουσιάζουν» το Παρίσι

Οι αρουραίοι «εξουσιάζουν» το Παρίσι

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Μέτρα για την αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης αρουραίων στο Παρίσι αποφάσισε η δημαρχία της πόλης, προχωρώντας μάλιστα σε κλείσιμο πάρκων και δημόσιων κήπων της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ηδη από το 2014, φωτογραφίες τουριστών, οι οποίοι πραγματοποιούσαν πικνίκ στους κήπους του Μουσείου του Λούβρου ενώ λίγα μέτρα από αυτούς παχουλοί αρουραίοι περιπλανιόνταν αμέριμνοι, είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Δύο χρόνια αργότερα, οι αρουραίοι μοιάζουν να έχουν κατακτήσει τα δημόσια πάρκα της πρωτεύουσας. Η κατάσταση είναι τέτοια, που η δημαρχία υποχρεώθηκε να λάβει επείγοντα μέτρα, εγκαινιάζοντας «σχέδιο ευρείας κλίμακας» σε εννέα πάρκα και κήπους, πέντε από τους οποίους έκλεισαν τις πόρτες τους στο κοινό για την πραγματοποίηση εντατικής μυοκτονίας.

Από τα τέλη Νοεμβρίου, οι πλατείες Καμπρόν και Γκαριμπαλντί στο 15ο δημοτικό διαμέρισμα, ο κήπος Βιγμέν στο 10ο, καθώς και ο μεσαιωνικός Πύργος Σεν Ζακ και ο Κήπος των Ρόδων στο 4ο διαμέρισμα, έχουν αποκλειστεί. Ειδικά στα πέριξ του Πύργου Σεν Ζακ, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανησυχητική.

«Στις έξι και μισή το βράδυ, επί της οδού Ριβολί, μετρήσαμε περισσότερους από 200, που πηγαινοέρχονταν από τους θάμνους στους υπονόμους. Ετρεχαν και έτρωγαν χωρίς να φοβούνται το παραμικρό», είπε μιλώντας στην εφημερίδα Le Parisien ο Φρανκ Μπουλέν, μέλος οργάνωσης κατοίκων της συνοικίας του Μαρέ.

Σε μερικό αποκλεισμό του Πεδίου του Αρεως, δίπλα στον Πύργο του Αϊφελ, θα προχωρήσει αυτές τις ημέρες ο δήμος του Παρισιού, καθώς οι αρουραίοι στο σημείο έχουν πολλαπλασιαστεί δραματικά, λόγω των απορριμμάτων που αφήνουν εκεί οι τουρίστες.

Στους συγκεκριμένους δημόσιους χώρους, οι δημοτικές υπηρεσίες θα πραγματοποιήσουν καθαρισμό προτού τοποθετήσουν δηλητηριώδη δολώματα. «Πρόκειται για κουτιά με τρύπα, από την οποία εισέρχονται οι αρουραίοι. Μέσα στο κουτί βρίσκεται το δηλητήριο. Πρέπει να κλείσουμε τα πάρκα έτσι ώστε οι πολίτες να μην αφήσουν –άθελά τους– φαγητό για τους αρουραίους», λέει ο επικεφαλής υγειονομικών υπηρεσιών του Παρισιού, Ζορζ Σαλίν.

Ενημέρωση κοινού

Η δημαρχία εγκαινίασε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, ζητώντας από τους δημότες να μην ταΐζουν τα περιστέρια, ούτε και τους ποντικούς. Μεταξύ των μακροπρόθεσμων μέτρων που θα ληφθούν, είναι η τοποθέτηση κάδων σκουπιδιών απρόσιτων στους αρουραίους, αλλά και η τροποποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων έτσι ώστε τα σκουπίδια να παραμένουν όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στον δρόμο.

Υγειονομική απειλή

Ερωτηθείς εάν το φαινόμενο του πολλαπλασιασμού του πληθυσμού τρωκτικών στο Παρίσι είναι υπαρκτό και επικίνδυνο, ο δρ Ζορζ Σαλίν απαντά: «Είναι αλήθεια ότι εδώ και λίγους μήνες ο πληθυσμός αρουραίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Οι αρουραίοι αποτελούν πραγματική υγειονομική απειλή, παρότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών ή ξεσπάσματος επιδημίας πανώλης.Το πρόβλημα αφορά την καθαριότητα της δημόσιας οδού, ενώ δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και το αντιαισθητικό και ψυχολογικό μέρος του θέματος.

Η αύξηση των χώρων πρασίνου και των θάμνων στην πρωτεύουσα έχει ευνοήσει την αναπαραγωγή των αρουραίων.

Την ίδια στιγμή, η κατάργηση δημόσιων κάδων απορριμμάτων τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των φόβων τρομοκρατίας, μας έχει υποχρεώσει να χρησιμοποιούμε διάφανες πλαστικές σακούλες, στερεωμένες σε μεταλλικά πλαίσια. Οι αρουραίοι έχουν εύκολη πρόσβαση στο περιεχόμενό τους. Τέλος, πρέπει να υπενθυμίσουμε στους πολίτες ότι το τάισμα των περιστεριών απαγορεύεται πλέον, καθώς οι αρουραίοι επωφελούνται από την ανθρώπινη γενναιοδωρία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή