Ενοχος για φυλετική διάκριση ο Ολλανδός ακροδεξιός ηγέτης

Ενοχος για φυλετική διάκριση ο Ολλανδός ακροδεξιός ηγέτης

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ζήτησε χθες από τον επικεφαλής του ακροδεξιού PVV, Χερτ Βίλντερς, να πάρει πίσω τα υποτιμητικά σχόλιά του για τους Μαροκινούς, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης μαζί του, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Μαρτίου. Τα δύο κόμματα, το Φιλελεύθερο του Ρούτε και το Κόμμα της Ελευθερίας του Βίλντερς, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Χθες, δικαστήριο του Αμστερνταμ βρήκε ένοχο τον Βίλντερς για φυλετικές διακρίσεις εις βάρος μιας μειονότητας, χωρίς ωστόσο να κάνει δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα για επιβολή χρηματικού προστίμου 5.000 ευρώ. «Για έναν δημοκρατικά εκλεγμένο πολιτικό, η απόφαση του δικαστηρίου ότι είναι ένοχος είναι επαρκής ποινή», είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Χέντρικ Στέινχαϊς.

«Θα το φροντίσουμε»

Σε ομιλία του το 2014, ο Βίλντερς είχε ρωτήσει τους υποστηρικτές του εάν επιθυμούν περισσότερους ή λιγότερους Μαροκινούς στη χώρα. «Λιγότερους», απάντησε το πλήθος. «Θα το φροντίσουμε», είπε με χαμόγελο ο Βίλντερς.

Η απόφαση του δικαστηρίου σημείωσε ότι οι Μαροκινοί είναι μια σαφώς καθορισμένη κοινότητα στο εσωτερικό της Ολλανδίας, την οποία ο Βίλντερς χαρακτήρισε ως έχουσα λιγότερα δικαιώματα παραμονής στη χώρα.

Συνολικά, στην Ολλανδία, χώρα 16 εκατ. κατοίκων, ζουν 400.000 άτομα που έλκουν την καταγωγή τους από το Μαρόκο. «Αυτή η δήλωση μπορεί να θεωρηθεί ότι θίγει συνολικά την αξιοπρέπεια της κοινωνικής ομάδας, προσβάλλει ολόκληρη την ομάδα», ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Βίλντερς χαρακτήρισε την απόφαση «παρανοϊκή» και «προσπάθεια φίμωσης του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα».

«Αν ένας πολιτικός παραβιάζει τα όρια, αυτό δεν σημαίνει ότι περιορίζεται η ελευθερία του λόγου. Ενα αδίκημα δεν προστατεύεται από το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου», σημειώνεται στην απόφαση.

«Αυτή η απόφαση προστατεύει τις μειονότητες στη χώρα μας από το ρατσιστικό δηλητήριο που διαχέεται στην κοινωνία μας», είπε η οργάνωση κατά των διακρίσεων ΝΒΚ.

Εν τω μεταξύ, χθες, οι Αρχές της Ολλανδίας συνέλαβαν στο λιμάνι του Ρότερνταμ 30χρονο άνδρα στο διαμέρισμα του οποίου βρέθηκαν όπλο τύπου καλάσνικοφ ΑΚ-47, δύο πλήρεις γεμιστήρες, παράνομα πυροτεχνήματα μεγάλης εκρηκτικής ισχύος και μια μεγάλη φωτογραφία σημαίας του Ισλαμικού Κράτους. Οι Αρχές θεωρούν ότι ο συλληφθείς προετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή