Επί τάπητος η επόμενη μέρα στη Συρία

Επί τάπητος η επόμενη μέρα στη Συρία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη μέρα στη Συρία, μετά το τέλος της μάχης του Χαλεπίου, έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία, καθώς φαίνεται να είναι ζήτημα λίγων ημερών πλέον η ολοκληρωτική ανακατάληψη της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης της χώρας από τον κυβερνητικό στρατό. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, το 93% των περιοχών του ανατολικού Χαλεπίου που μέχρι πρότινος βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών ανταρτών έχει ανακαταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Από τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, το πυροβολικό του προέδρου Ασαντ άρχισε και πάλι να σφυροκοπά τον συρρικνωμένο θύλακα που διατηρούσαν υπό τον έλεγχό τους οι πολιορκημένες δυνάμεις των αντικαθεστωτικών. Είχε προηγηθεί αναστολή των επιχειρήσεων, την Πέμπτη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους εγκλωβισμένους αμάχους να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη. Σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, 10.500 άμαχοι εγκατέλειψαν το ανατολικό Χαλέπι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ, δήλωσε στη Γενεύη ότι υπήρξαν ανησυχητικές αναφορές σύμφωνα με τις οποίες πολλοί άμαχοι που πέρασαν στο ελεγχόμενο από τις κυβερνητικές δυνάμεις δυτικό Χαλέπι αγνοούνται και ότι αρκετοί από όσους προσπαθούν να απομακρυνθούν από το ανατολικό τμήμα της πόλης παρεμποδίζονται από ένοπλους αντικαθεστωτικούς.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επρόκειτο να τοποθετηθεί επί σχεδίου απόφασης το οποίο απαιτεί να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι. Οι πολιορκημένοι αντάρτες ζητούν πενθήμερη ανακωχή, αλλά ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, θέτοντας ως όρο για την κατάπαυση του πυρός την απομάκρυνση όλων των ενόπλων αντικαθεστωτικών από την πόλη. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε χθες ότι υπάρχουν «καλές πιθανότητες» συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την απομάκρυνση των μαχητών από το ανατολικό Χαλέπι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή