Πρώτο δείγμα εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ

Πρώτο δείγμα εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη δέσμευση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν πρόκειται να σεβαστεί ο επερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ας Κάρτερ, ο οποίος πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Καμπούλ.

Ο Τραμπ, όμως, έχει προσφέρει ελάχιστα στοιχεία για τα σχέδιά του σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και δεν έχει αναφερθεί καθόλου στο Αφγανιστάν, όπου περισσότεροι από 10.000 Αμερικανοί παραμένουν στις επάλξεις του πολέμου κατά των Ταλιμπάν, 15 χρόνια μετά την ανατροπή των ισλαμιστών. Μόνη ένδειξη των προθέσεων του εν αναμονή προέδρου υπήρξε η δήλωσή του ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να σταματήσουν την «εθνική οικοδόμηση».

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι και ο Τραμπ μίλησαν την περασμένη εβδομάδα στο τηλέφωνο, με την ομάδα Τραμπ να αναφέρει ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από «την τρομοκρατική απειλή που αφορά και τις δύο χώρες».

Στο μεταξύ, αυστηρή προειδοποίηση προς τις οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών απηύθυνε την Πέμπτη η ιστορική ακτιβίστρια και συγγραφέας Γκλόρια Στάινεμ, λέγοντας ότι η εκλογή Τραμπ, αλλά και η επικράτηση ακροδεξιών πολιτικών σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ απειλούν να αναστρέψουν δεκαετίες προοδευτικών νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Αυτόν τον μήνα, στο Τέξας τίθεται σε ισχύ νόμος που προβλέπει την ταφή εμβρύων από εκτρώσεις. Το αμφιλεγόμενο αυτό νομοθέτημα αποσκοπεί στον εξευτελισμό όσων γυναικών έχουν υποβληθεί σε άμβλωση.

Στο Οχάιο, η τοπική βουλή ενέκρινε αυτή την εβδομάδα νόμο ο οποίος απαγορεύει την άμβλωση, εφόσον ακούγεται ο χτύπος της καρδιάς του εμβρύου. Παρότι η Δικαιοσύνη έχει κηρύξει παράνομους ανάλογους νόμους σε Ντακότα και Αρκανσο, τέτοια μέτρα ενδέχεται να επιβιώσουν σε μια προεδρία Τραμπ.

Συζήτηση με Ντι Κάπριο

Συνάντηση με τον ηθοποιό Λεονάρντο Ντι Κάπριο είχε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν το θέμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η «καθαρή ενέργεια» μπορεί να ενισχύσει την οικονομία, δημιουργώντας εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος του δημοφιλούς ηθοποιού. Ο Τέρι Ταμίνεν, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Ντι Κάπριο, ανέφερε ότι ο αστέρας του Χόλιγουντ παρουσίασε στον μεγιστάνα και την κόρη του Ιβάνκα σχέδιο «μεγάλης οικονομικής ανάκαμψης», μέσω επενδύσεων σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι ελπίδες του Ντι Κάπριο, όμως, κινδυνεύουν να μην ευοδωθούν, ιδίως μετά την επιλογή του Σκοτ Προύιτ ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) από τον Τραμπ. Επικριτές του Προύιτ τον χαρακτηρίζουν «αρνητή» του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και υποστηρικτή των πετρελαϊκών εταιρειών στην πετρελαιοπαραγωγό πολιτεία Οκλαχόμα. Ακόμη και στην επίσημη βιογραφία του, ως υπουργού Δικαιοσύνης της Οκλαχόμας, ο Προύιτ χαρακτηρίζει τον εαυτό του επικεφαλής της προσπάθειας κατά του ακτιβισμού της EPA, ενώ, κατά τη διάρκεια της θητείας του, άσκησε πολλές αγωγές κατά της υπηρεσίας, προς όφελος των ενεργειακών εταιρειών της Οκλαχόμας.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε δεσμευθεί να ανατρέψει τους περιορισμούς στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, θέτουν τις αμερικανικές εταιρείες σε μειονεκτική θέση έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους.

Ο Τραμπ έχει επίσης αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή «τέχνασμα», έχοντας πει ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ –τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μετά την Κίνα– από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, που υπεγράφη το 2015 από 192 κράτη του κόσμου.

Ο Ταμίνεν, που υπήρξε επικεφαλής της EPA της Καλιφόρνιας υπό τον πρώην κυβερνήτη Σβαρτσενέγκερ, είπε ότι ο Τραμπ ζήτησε δεύτερη συνάντηση με τον Ντι Κάπριο τον Ιανουάριο.

Επαναληπτικές εκλογές

Εμφάνιση στη Λουιζιάνα επρόκειτο να πραγματοποιήσει χθες ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει των σημερινών επαναληπτικών εκλογών για μία εκ των δύο εδρών της πολιτείας στη Γερουσία. Ο Τραμπ επρόκειτο να μεταβεί στο Μπατόν Ρουζ και να μιλήσει σε συγκέντρωση ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υπέρ του Τζον Κένεντι. Ο Κένεντι, υπουργός Οικονομικών της Λουιζιάνα, θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος με τον Δημοκρατικό Φόστερ Κάμπελ, για την έδρα του συνταξιοδοτούμενου Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Ντέιβιντ Βίτερ. Κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν εξασφάλισε την αναγκαία πλειοψηφία στις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι σφυγμομετρήσεις δίνουν στον Κένεντι σημαντικό προβάδισμα. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης των δημοσκοπήσεων, οι Ρεπουμπλικανοί θα διαθέτουν μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία, με 52 έδρες, έναντι 48 των Δημοκρατικών. Σε εμφάνισή του στο Ντε Μόινς της Αϊόβας την Πέμπτη, στο πλαίσιο της περιοδείας με τίτλο «Σας ευχαριστώ», ο Ντόναλντ Τραμπ είπε, καθώς στεκόταν στο πλευρό του συντηρητικού Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Τέρι Μπράνσταντ: «Το σενάριο δεν έχει γραφτεί ακόμη. Δεν γνωρίζουμε τι θα γραφτεί στις σελίδες του αύριο. Για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό, όμως, γνωρίζουμε ότι το σενάριο αυτό θα γραφτεί από τον κάθε έναν από εσάς». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τραμπ δεσμεύθηκε να ενώσει το έθνος, υπερβάλλοντας –όπως το συνηθίζει– για το μέγεθος της εκλογικής του νίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή