Απονομή Νόμπελ χωρίς Ντίλαν

Απονομή Νόμπελ χωρίς Ντίλαν

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απονεμήθηκαν σήμερα στη Στοκχόλμη τα Νόμπελ των επιστημονικών κλάδων, της λογοτεχνίας και της οικονομίας, μετά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο και το οποίο παρέλαβε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος. Κατά την λαμπερή τελετή αίσθηση προκάλεσε η απουσία ενός εκ των βραβευθέντων, του Μπομπ Ντίλαν.

Στο Konserthuset, την Αίθουσα Συναυλιών της Στοκχόλμης, όπου το Ίδρυμα Νόμπελ διοργανώνει κάθε χρόνο την τελετή απονομής, οι 9 βραβευθέντες που παρέστησαν παρέλαβαν από τον βασιλιά Κάρολο Γουστάβο 16ο της Σουηδίας ένα χρυσό μετάλλιο και ένα δίπλωμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο διάσημος Αμερικανός μουσικός, Μπομπ Ντίλαν, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ζήτησε συγγνώμη για την απουσία του επικαλούμενος «άλλες υποχρεώσεις».

Προκειμένου να καλύψει το κενό, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Πάτι Σμιθ, μεγάλη θαυμάστρια του Ντίλαν, ερμήνευσε ένα από τα γνωστότερα τραγούδια του, το "A Hard Rain's A-Gonna Fall".

Εμφανώς συγκινημένη, η τραγουδίστρια διέκοψε προς στιγμή την ερμηνεία της, σα να είχε ξεχάσει τα λόγια της, προτού ζητήσει συγγνώμη και ξεκινήσει εκ νέου, με την ενθάρρυνση των περίπου 1.500 προσκεκλημένων που την χειροκροτούσαν θερμά.

Ο 75χρονος Ντίλαν απέστειλε μια ευχαριστήρια ομιλία που θα αναγνωστεί στο επίσημο δείπνο στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης.

Ο Βρετανός Ντέιβιντ Τούλες, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής, ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στη σκηνή. Τον ακολούθησαν οι Ντάνκαν Χολντέιν και Μάικλ Κόστερλιτς, συμπρατριώτες του και επίσης βραβευθέντες.

Ο Γάλλος Ζαν Πιερ Σοβάζ, ο Βρετανός Φρέιζερ Στόνταρτ και ο Ολλανδός Μπέρναρντ Φερίνγκα, που βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Χημείας, παρέλαβαν κατόπιν τα βραβεία τους, ενώ τους ακολούθησε ο Γιαπωνέζος Γιοσινόρι Οσούμι, για το Νόμπελ Ιατρικής.

Τέλος, ο Αμερικανοβρετανός Όλιβερ Χαρτ και ο Φινλανδός Μπενγκτ Χολμστρεμ παρέλαβαν το Νόμπελ Οικονομίας.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Σουηδίας.

Εκτός του μεταλλίου και του διπλώματος, κάθε βραβείο Νόμπελ ισοδυναμεί και με μια επιταγή 8 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 824.000 ευρώ), που δίνεται σε καθέναν από τους βραβευθέντες.

Το πιο περίβλεπτο από τα βραβεία, το Νόμπελ Ειρήνης, είναι το μοναδικό που απονέμεται σε τελετή στο Όσλο έπειτα από επιθυμία του Άλφρεντ Νόμπελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή