Προεκλογικός ρωσικός δάκτυλος υπέρ του Τραμπ

Προεκλογικός ρωσικός δάκτυλος υπέρ του Τραμπ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η έρευνα σχετικά με το αν η Ρωσία παρενέβη και πώς για να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. «Στόχος της ρωσικής προσπάθειας δεν ήταν απλώς να πλήξει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα», υποστηρίζουν αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εξετάζουν στοιχεία και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, κατά την προεκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ, Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν, με κάθε τρόπο, να ενισχύσουν την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να καταλάβει την προεδρική θέση στον Λευκό Οίκο. Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της Washington Pοst, που επικαλείται τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αναφέρει ότι έχουν εντοπιστεί άτομα τα οποία συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση και φέρεται να προμήθευσαν χιλιάδες ηλεκτρονικές επιστολές, οι οποίες είχαν υποκλαπεί από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, στον ιστότοπο WikiLeaks, από όπου δημοσιοποιήθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε δώσει εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών να ελέγξουν όλες τις υποθέσεις κυβερνοεπιθέσεων, καθώς και άλλα περιστατικά ξένης παρέμβασης στην εκλογική αναμέτρηση του 2016 και να του παραδώσουν το σχετικό πόρισμα προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

Μετά την πάροδο του καλοκαιριού, οι Ρώσοι χάκερ στράφηκαν σχεδόν αποκλειστικά εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος. Δεν μπορεί να είναι καθόλου τυχαίο ότι το σύνολο των ηλεκτρονικών επιστολών που κατάφεραν να διοχετεύσουν στη δημοσιότητα ήταν πραγματικός κόλαφος για τη Χίλαρι Κλίντον, ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών. «Ηταν ένα τεράστιο αποδεικτικό στοιχείο για τον στόχο που είχαν. Το μόνο που επιθυμούσαν ήταν να πλήξουν την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, στρεφόμενοι στη δημοσιοποίηση όλων των σφαλμάτων ενός κόμματος», κατέληξε ο ίδιος.

Ενας ακόμη αξιωματούχος, που έχει γνώση της έκθεσης των υπηρεσιών πληροφοριών, αναφέρει ότι οι αναλυτές, παρότι γνωρίζουν τα κίνητρα της Ρωσίας, δεν πιστεύουν ότι οι προσπάθειες της Μόσχας ευοδώθηκαν και ότι τελικά ο «ρωσικός δάκτυλος» κατάφερε να αλλοιώσει ή έστω και να επηρεάσει ουσιωδώς το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Σύμφωνα με τους αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών, οι Ρώσοι πίστευαν ότι ο Τραμπ θα ήταν πολύ φιλικότερος προς τη Ρωσία από την Κλίντον, κυρίως σε θέματα όπως η επιβολή κυρώσεων.

Τέλος, Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι Ρώσοι καταβάλλουν προσπάθεια επηρεασμού και των γερμανικών εκλογών του επόμενου έτους. Απώτερος στόχος του Πούτιν είναι να καταφέρει πλήγμα στη δυτική έννοια της Δημοκρατίας με την προώθηση ακραίων υποψηφίων, κομμάτων και πολιτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή