ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Το ISIS κατέλαβε το κάστρο της Παλμύρας

syria-to-isis-katelave-to-kastro-tis-palmyras-2165181

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος κατά του ISIS στη Συρία, με τις συμμαχικές δυνάμεις να κερδίζουν έδαφος στο Χαλέπι αλλά να χάνουν εκ νέου την Παλμύρα.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταλάβει το κάστρο της Παλμύρας που δεσπόζει της αρχαίας πόλης στην ανατολική Συρία, μετέδωσε ένα πρακτορείο ειδήσεων το οποίο συνδέεται με τους ισλαμιστές.

Επίσης το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, ανέφερε πως οι μαχητές ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης μερικές ώρες μετά την υποχώρησή τους στα περίχωρα της Παλμύρας.

Οι σφοδρές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές απώθησαν τους μαχητές από το εσωτερικό της πόλης ώρες μετά την κατάληψή της το Σάββατο με μια αιφνιδιαστική επίθεση από διάφορες πλευρές, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο και αντάρτες που γνωρίζουν την κατάσταση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα πως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν 64 αεροπορικά πλήγματα στο πλαίσιο μιας επιχείρησης για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από στρατηγικές περιοχές γύρω από την πόλη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 300 μαχητές.

Παράλληλα, η δράση των συμμαχικών στρατευμάτων στο Χαλέπι φαίνεται να σημειώνει επιτυχίες, αφού σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχου της ανταρτικής οργάνωσης, οι Σύροι αντάρτες έχουν υπό τον έλεγχό τους μόνο μια μικρή περιοχή του Χαλεπίου η οποία είναι γεμάτη αμάχους εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών μετά την κατάληψη από κυβερνητικές δυνάμεις του τομέα Μάαντι.

Οι ομάδες των ανταρτών στο Χαλέπι δεν έχουν καμία πληροφορία για συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας σχετικά με την επίλυση της κρίσης στο Χαλέπι, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα τελειώσει «με δραματικό τρόπο» χωρίς εξωτερική παρέμβαση και πως είναι αντιμέτωποι με «τον θάνατο ή την παράδοση».