ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ: Οριακή νίκη για τον Γκρουέφσκι σε μια εκλογική αναμέτρηση θρίλερ

ΠΓΔΜ: Οριακή νίκη για τον Γκρουέφσκι σε μια εκλογική αναμέτρηση θρίλερ

Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών οι ηγεσίες των δύο μεγάλων αντίπαλων κομματικών συνασπισμών στην ΠΓΔΜ, μολονότι η διαφορά, με καταμετρημένα ψηφοδέλτια στο 98,10% των εκλογικών τμημάτων, ανέρχεται μόλις στις 15.351 ψήφους.

Τόσο ο ηγέτης του κεντροδεξιού (VMRO-DPMNE) που προηγείται με ποσοστό 37,96% (444.001ψήφοι) Νίκολα Γκρουέφσκι, όσο και ο Ζόραν Ζάεφ, επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης (SDSM) που ακολουθεί με ποσοστό 36,65%(428.650 ψήφοι) δηλώνουν μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων νικητές και πανηγυρίζουν.

«Ηταν μία δύσκολη μάχη, γιατί είχαμε πολλούς απέναντί μας και γι αυτό η νίκη μας έχει ιδιαίτερο βάρος και σημασία», δήλωσε ο Γκρουέφσκι.

Ο Ζόραν Ζάεφ από την πλευρά του δηλώνοντας σε κομματική συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης μίλησε για ιστορικό αποτέλεσμα και νίκη του SDSM και μάλιστα εκτίμησε ότι το κόμμα του θα κερδίσει μία έδρα περισσότερη από το VMRO. «Το καθεστώς έπεσε, από σήμερα ανοίγει μία νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας», είπε ο Ζάεφ.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι που συγκέντρωσε ποσοστό 7,33%(85.756 ψήφοι).

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημες ή ανεπίσημες εκτιμήσεις για τον αριθμό των εδρών που κερδίζει κάθε κόμμα, γεγονός που αναμένεται με ενδιαφέρον λόγω και της μικρής διαφοράς ψήφων. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται σήμερα το μεσημέρι.

Το εκλογικό παρατηρητήριο Association Most είπε νωρίς σήμερα ότι η διαφορά είναι πολύ μικρή για να επιτρέψει τον υπολογισμό του αριθμού των βουλευτών κάθε κόμματος, σύμφωνα με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα που είχε.

Το κόμμα του Ζάεφ γιόρτασε χθες τη νίκη του, όπως είπε, στις μεγαλύτερες πόλεις, ενώ ο Γκρουέφσκι είπε ότι το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές.