ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

italia-anakoinothike-i-synthesi-tis-neas-kyvernisis-2165296

Τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία θα ορκισθεί στις 20:00 τοπική ώρα, ανακοίνωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, στον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο Τζεντιλόνι διατήρησε την πλειοψηφία των υπουργών της απερχόμενης κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την απόρριψη της συνταγματικής αναθεώρησης από το ιταλικό εκλογικό σώμα με δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου.

Σε ό, τι αφορά τις θέσεις-κλειδιά, το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αντζελίνο Αλφάνο, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέττα και επικεφαλής της Νέας Κεντροδεξιάς, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών τοποθετείται ο κεντροαριστερός Μάρκο Μινίτι.

Υπουργός οικονομικών παραμένει ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Ο Κάρλο Καλέντα παραμένει στο υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, η Μαριάνα Μαντία στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και ο Αντρέα Ορλάντο διατηρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Μαρία Έλενα Μπόσκι, πρώην υπουργός Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων, μετά την απόρριψη της συνταγματικής αναθεώρησης θα αναλάβει αρμοδιότητες υφυπουργού προεδρίας.

«Θα συνεχισθεί το έργο της κυβέρνησης Ρέντσι και θα διευκολυνθεί ο διάλογος των κοινοβουλευτικών δυνάμεων για τον νέο εκλογικό νόμο. Δεν αγνοούμε τις κοινωνικές δυσκολίες, ιδίως για την μέση αστική τάξη και για τον Νότο της χώρας, όπου η ανεργία είναι ένα πρόβλημα που έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις», τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

«Στην Ευρώπη η Ιταλία δίνει μάχη για μια κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό και για μια οικονομική πολιτική προσανατολισμένη στην ανάπτυξη. Θα καταβάλλω συνεχείς προσπάθειες για αυτά τα δυο θέματα», πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως «γνωρίζει ότι υπάρχουν δυσκολίες, ιδίως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα».

Μένει να διαπιστωθεί αν η ομάδα των δεκαοκτώ γερουσιαστών που στο παρελθόν ανήκαν στα κόμματα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Μάριο Μόντι θα αρνηθούν όντως, όπως δήλωσαν νωρίτερα, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σε αυτή την περίπτωση, η πλειοψηφία της κυβέρνησης Τζεντιλόνι στην γερουσία θα ήταν οριακή, ίσως και μιας μόνον ψήφου.