Φυγόκεντρες τάσεις στο κόμμα που στηρίζει τον Μ. Ακιντζί

Φυγόκεντρες τάσεις στο κόμμα που στηρίζει τον Μ. Ακιντζί

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ριγμούς αντιμετωπίζει το Κόμμα Κοινοτικής Δικαιοσύνης (ΚΚΔ), από το οποίο προέρχεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, είναι ορατός ο κίνδυνος διάσπασης του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της τουρκοκυπριακής Αριστεράς και την ανάδυση ενός νέου πολιτικού φορέα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μέχρι σήμερα, εκατοντάδες μέλη του ΚΚΔ επέλεξαν να διακόψουν την συνεργασία τους με το κόμμα τους. Τα περισσότερα μέλη εντάσσονται στο στρατόπεδο του Μεχμέτ Τσακιντζί, ο οποίος προχωρά στην επανίδρυση του Κόμματος Κοινοτικής Λύτρωσης (ΚΚΛ), το οποίο είχε τερματίσει την λειτουργία του την προηγούμενη δεκαετία.

Η δημιουργία του νέου κόμματος δρομολογείται με μια λίστα 95 ιδρυτικών μελών. Νωρίτερα, ο κ. Τσακιντζί αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΔ. Η ίδρυση του νέου κόμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τους πρώτους μήνες του 2017.

Η νέα εξέλιξη έρχεται σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία για τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στο εσωτερικό της κοινότητας επικρατεί αναβρασμός. Μεγάλες μερίδες της κοινότητας υψώνουν την φωνή τους κατά της «συγκυβέρνησης» της τουρκοκυπριακής Δεξιάς, δηλαδή του κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Δημοκρατικού Κόμματος. Την ίδια στιγμή, στο «μέτωπο» του Κυπριακού συντελούνται σημαντικές εξελίξεις. Η τουρκοκυπριακή Αριστερά επιχειρεί να δρομολογήσει εκστρατεία υποστήριξης της ομοσπονδιακής λύσης. Ωστόσο, η διάσπαση στους κόλπους της δημιουργεί ίσω πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο τέως διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τώρα αρχηγός του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάϊ, υπερασπίζεται την ιδέα της διατήρησης των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο μετά την λύση του Κυπριακού. Με αφορμή τις νέες δηλώσεις του προέδρου Παυλόπουλου, ο Κουντρέτ Όζερσαϊ στέλνει σημαντικά μηνύματα και καλεί την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την 'Αγκυρα σε δράση.

Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ, οι τουρκικές εγγυήσεις «δεν έρχονται σε αντίθεση με τους νόμους και τις πρακτικές της Ε.Ε.». Σχετικά, υπενθυμίζει στον Έλληνα πρόεδρο την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Γερμανία. Επίσης, αναφέρεται στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. «Μήπως όταν τίθεται ζήτημα παρουσίας των 'Αγγλων στρατιωτών δεν υπάρχει θέμα για παρουσία ξένων στρατιωτών;», αναρωτιέται ο κ. Όζερσαϊ.

Επίσης, ο Τούρκος ισχυρίζεται ότι «το σύστημα των εγγυήσεων δεν επισκιάζει τους νόμους της Ε.Ε». Ο ίδιος υπενθυμίζει σχετική δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2009 και ισχυρίζεται ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. δεν άλλαξε τα δεδομένα για την συνθήκη εγγυήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή