Βομβιστής-καμικάζι πίσω από την έκρηξη στο Κάιρο

Βομβιστής-καμικάζι πίσω από την έκρηξη στο Κάιρο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Βομβιστής αυτοκτονίας προκάλεσε την έκρηξη σε εκκλησία των κοπτών την Κυριακή στο Κάιρο, που οδήγησε στον θάνατο 24 χριστιανών και στον τραυματισμό άλλων 49, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η έκρηξη σε παρεκκλήσι, δίπλα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, έδρα της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ήταν από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις, με στόχο τη χριστιανική μειονότητα της χώρας, η οποία στήριξε το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013 κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Μιλώντας στη δημοσία δαπάνη κηδεία των θυμάτων, ο πρόεδρος Ελ Σίσι κατονόμασε ως τον βομβιστή-καμικάζι τον 22χρονο Μαχμούντ Σαφίκ Μουστάφα, αποκαλύπτοντας επίσης ότι τρεις άνδρες και μία γυναίκα συνελήφθησαν ως συνεργοί του δράστη της επίθεσης. Δύο ακόμη ύποπτοι καταζητούνται από τις αιγυπτιακές αρχές.

«Η επίθεση αυτή μας χτύπησε σκληρά και μας προκάλεσε μεγάλο πόνο. Δεν πρόκειται, όμως, να περιορίσει την αποφασιστικότητά μας. Θεού θέλοντος, θα νικήσουμε στον πόλεμο αυτό», είπε ο πρόεδρος, που κάλεσε την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να εκπονήσουν νομοθέτημα που θα επιτρέπει στις Αρχές να υιοθετούν πιο «αποφασιστικές» μεθόδους αντιμετώπισης των εξτρεμιστών, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί στο θέμα αυτό.

Τα φέρετρα των θυμάτων ήταν τυλιγμένα με την αιγυπτιακή σημαία, ενώ στην κηδεία ιερούργησε ο Πάπας της Κοπτικής Εκκλησίας, Θεόδωρος (Ταουάντρος) Β΄. «Είναι η μοίρα της εκκλησίας μας να προσφέρει μάρτυρες, είθε ο Θεός να μας προστατεύσει από τις μηχανορραφίες του κακού», είπε ο Θεόδωρος.

Μόνο συγγενείς των θυμάτων μπόρεσαν να παραστούν στη νεκρώσιμη ακολουθία, που πραγματοποιήθηκε στον ναό του Αγίου Αθανασίου στο προάστιο Νασρ Σίτι του Καΐρου. Εξω από τον ναό, πλήθος κοπτών ήλθε στα χέρια με τις αστυνομικές δυνάμεις, που εμπόδισαν την πρόσβασή τους στο εσωτερικό του ναού.

Kύμα επιθέσεων

Η Αίγυπτος έχει αντιμετωπίσει κύμα επιθέσεων από εξτρεμιστές ισλαμιστές, μετά την ανατροπή του Μόρσι το 2013. Πολλοί υποστηρικτές του Μόρσι στράφηκαν κατά της κοπτικής μειονότητας, μετά την ανατροπή του, λαφυραγωγώντας χριστιανικές επιχειρήσεις και κοπτικούς ναούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή