Νίκη για το PSD στη Ρουμανία

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δημοσκοπήσεις επαληθεύθηκαν στη Ρουμανία, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD) είδαν τις υποσχέσεις τους για υψηλότερους μισθούς και συντάξεις να πιάνουν τόπο, κυριαρχώντας ξεκάθαρα στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 45% των ψήφων και να εξασφαλίσουν εύκολα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς το μικρό κόμμα ALDE, το οποίο αποτελεί βασικό σύμμαχό τους, συγκέντρωσε επίσης το σημαντικό ποσοστό του 6%. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να έχει τη στενή επίβλεψη των Ευρωπαίων εταίρων της Ρουμανίας, καθώς η ροπή του PSD προς περισσότερες κρατικές δαπάνες και η ανοχή του προς τη χρόνια διαφθορά της χώρας γεννούν ανησυχίες για πιθανά ρήγματα στα όρια του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Επιπλέον, παρότι αποδείχθηκε ένοχος για εκλογική νοθεία, ο αρχηγός του PSD Λιβίου Ντραγκνέα κατάφερε να θριαμβεύσει στις εκλογές· ωστόσο, είναι πιθανό να μην κυβερνήσει, καθώς το κόμμα του ενδέχεται να επιλέξει μια λιγότερο διχαστική προσωπικότητα για τη θέση του πρωθυπουργού.

Τέλος, οι εκλογές υπογράμμισαν τον έντονο διαχωρισμό μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιακά αγροτικών στρωμάτων, που έχουν κουραστεί από τη λιτότητα, και των νεότερων κατοίκων των πόλεων, που βλέπουν θετικότερα τις μεταρρυθμίσεις. Το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα, το οποίο εξέφραζε προεκλογικά το αίτημα για μεταρρυθμίσεις και για καταπολέμηση της διαφθοράς, ήρθε δεύτερο, συγκεντρώνοντας το σημαντικά μικρότερο ποσοστό του 20%, κάτι που αποδεικνύει τους έντονους φόβους των Ρουμάνων πολιτών για τα κόστη που απορρέουν από τις μεταρρυθμίσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή