Ο Αντόνιο Ταγιάνι υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Αντόνιο Ταγιάνι υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ο 63χρονος πρώην αξιωματικός της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας και δημοσιογράφος, Αντόνιο Ταγιάνι, αναδείχθηκε νικητής της αποψινής αναμέτρησης αφού στον πρώτο γύρο κατάφερε να συγκεντρώσει 96 ψήφους με τους άλλους τρεις διεκδικητές να ακολουθούν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου η Μαίρη ΜακΓκινες από την Ιρλανδία συγκέντρωσε 53 ψήφους, ο Αλαίν Λαμανσούρ από Γαλλία 32 ψήφους και ο Σλοβένος Αλότζ Πέτερλε μόλις 18 ψήφους και αποφάσισαν να παραιτηθούν και να μην προχωρήσουν σε δεύτερο γύρο, όπως προέβλεπε η διαδικασία.

Ο Tαγιάνι είχε υποσχεθεί «αλλαγή του ρυθμού που κινείται το κοινοβούλιο» αν κέρδιζε την προεδρία. Εχει εκλεγεί ευρωβουλευτής τέσσερις φορές ενώ υπήρξε επικεφαλής της αντιπροσωπείας Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1999 ως το 2008 και στη συνέχεια υπηρέτησε ως Επίτροπος για τις μεταφορές και για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα.

«Χρειαζόμαστε ενα προοδευτικό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Ταγιάνι κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του πριν από μερικές εβδομάδες, δίνοντας την υπόσχεση να δουλέψει σκληρά για να κερδίσει. Ο Ταγιάνι χαίρει της εκτίμησης του Βερολίνου και διατηρεί άριστες σχέσεις με πολλούς ηγέτες της Ευρώπης.

Μάλιστα στο συνέδριο του CDU την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν από τους καλεσμένους που απηύθυνε πρώτος θερμό χαιρετισμό καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους.

Η 57χρονη ΜακΓκίνες απολάμβανε την εκτίμηση και την συμπάθεια μίας κρίσιμης μάζας ευρωβουλευτών καθώς και την ανοιχτή υποστήριξη του Ιρλανδού πρωθυπουργού Εντα Κένι. Τα συγκριτικα της πλεονεκτήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους βετεράνους πολιτικούς, ήταν αφενός ότι προέρχεται από μια χώρα με success story και επιρροή στην ευρωπαϊκή σκηνή και αφετέρου, επί της θητείας της πλάι στον απερχόμενο Μάρτιν Σούλτς, κατάφερε να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με άλλα ευρωπαϊκά κόμματα.

Η ανάγκη επικοινωνίας με άλλα κόμματα είναι κάτι στο οποίο προσβλέπει το ΕΛΚ σε αυτή την κρίσιμη περίοδο,  γι’ αυτό και αργά το βράδυ της Δευτέρας  ο αρχηγός του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, απέστειλε σε όλους του φιλό – ευρωπαίους πολιτικούς μία επιστολή στην οποία έκανε έκκληση να «αντιταχθούν στο εθνικιστικό μίσος» και να κρατήσουν τον προηγούμενο «μεγάλο συνασπισμό» με την αξιοποίηση όλων των Κ.Ο

Η επιστολή που έχει στην διάθεσή της η «Κ», ήταν ένα «άνοιγμα» για να επιτρέψει το ΕΛΚ να αναλάβει την προεδρία του Κοινοβουλίου, υπό την προϋπόθεση όπως ξεκαθαρίζει ότι δεσμεύεται να μην την χρησιμοποιήσουν για κομματικά και πολιτικά οφέλη.

Ο Βέμπερ προειδοποίησε ότι η αποτυχία των κεντρώων κομμάτων να ενωθούν σε ένα υποψήφιο, θα μπορούσε να επιτρέψει στους ευρωσκεπτικιστές να επιβληθούν στο Κοινοβούλιο. «Όλα δείχνουν ότι θα είναι ανοιχτά σε μια περίοδο με κομματικούς αγώνες. Οι μόνοι κερδισμένοι σε μια τέτοια κατάσταση θα ήταν εκείνοι που θέλουν να βλάψουν την Ευρώπη », έγραψε ο Weber.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι θα αναμετρηθεί πλέον με τον αρχηγό της ομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή