Ιταλία: Σεισμόπληκτοι και τράπεζες στην ατζέντα

Ιταλία: Σεισμόπληκτοι και τράπεζες στην ατζέντα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. «Οσο της επιτρέπουν οι πολιτικοί συσχετισμοί» θα παραμείνει στη θέση της η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, δήλωσε χθες ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι στην ομιλία με την οποία ζήτησε και έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Σήμερα αναμένεται η ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία.

Ο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι είναι υπερήφανος για τα πεπραγμένα της απερχόμενης κυβέρνησης, όπως φάνηκε έμπρακτα και από το γεγονός ότι διατήρησε τη συντριπτική πλειονότητα των υπουργών. Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έθεσε την επέμβαση στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κεντρικής Ιταλίας. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι κρίσιμο να λάβει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης πριν από την αυριανή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η Ιταλία να έχει πλήρη εκπροσώπηση όταν συζητηθεί το καθεστώς του Δουβλίνου. «Δεν είναι αποδεκτό να επιμένει η Ε.Ε. με υπερβολική αυστηρότητα σε κάποιες πτυχές της λιτότητας και ταυτόχρονα να δείχνει υπερβολική ανεκτικότητα προς τις χώρες που δεν αναλαμβάνουν τις κοινές ευθύνες στον τομέα της μετανάστευσης», είπε. Στο πεδίο της οικονομίας, ο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επέμβει για να εγγυηθεί τη σταθερότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων».

Η αντιπολίτευση απουσίαζε από τα έδρανα κατά τη διάρκεια της ομιλίας, σε μια ένδειξη των εντάσεων που συνεχίζει να προξενεί το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου. «Είναι ο τελευταίος σπασμός ενός συστήματος που δυσκολεύεται να πεθάνει, γιατί είναι πολλά τα συμφέροντα που πρέπει να εξυπηρετήσει», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος 5 Αστέρων Τζούλια Γκρίλο (απλή συνωνυμία με τον ιδρυτή Μπέπε Γκρίλο). «Εσάς, κ. Τζεντιλόνι, δυσκολευόμαστε να σας δούμε ως πρωθυπουργό. Αυτή είναι η δεύτερη κυβέρνηση Ρέντσι. Η κυβέρνηση που παρουσιάζετε σήμερα απορρίφθηκε με 19.420.730 ψήφους. Κάνετε σαν να μη συνέβη τίποτα στις 4 Δεκεμβρίου», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή