«Μήνυμα» ελπίδας για επίλυση διαφορών Ρωσίας-Ιαπωνίας

«Μήνυμα» ελπίδας για επίλυση διαφορών Ρωσίας-Ιαπωνίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού επέδειξε τη Γιούμε, το ιαπωνικό σκυλί ράτσας Ακίτα που του έκανε δώρο η Ιαπωνία το 2012, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε στους Ιάπωνες δημοσιογράφους που τον επισκέφθηκαν στο Κρεμλίνο ένα σημάδι ελπίδας αναφορικά με την επίλυση των 70χρονων εδαφικών διαφορών της χώρας του με την Ιαπωνία.

Η συνέντευξη έλαβε χώρα μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στο Τόκιο, λειτουργώντας προκαταρκτικά σε σχέση με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Ενόψει αυτής της επίσκεψης, η ιαπωνική κυβέρνηση προσφέρθηκε να δωρίσει στον Πούτιν άλλο ένα κουτάβι Ακίτα, αρσενικό αυτήν τη φορά, κάτι που ωστόσο αρνήθηκε η ρωσική πλευρά, αφήνοντας τη Γιούμε προς το παρόν χωρίς αρσενική παρέα.

Στο μεταξύ, ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι πιθανό να επιλυθεί η διαφωνία των δύο χωρών αναφορικά με τις Κουρίλες Νήσους, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα με πλούσιο υπέδαφος που βρίσκεται μεταξύ της ρωσικής χερσονήσου Καμτσάτκα της Σιβηρίας και του βόρειου ιαπωνικού νησιού Χοκάιντο, η κυριότητα των οποίων αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της συνέντευξης που δημοσίευσε το Κρεμλίνο την Τρίτη, ο Ρώσος ηγέτης δίστασε να αναφέρει πόσο μεγάλη είναι αυτή η πιθανότητα, τονίζοντας ότι αυτό εξαρτάται κυρίως από την ευελιξία των εταίρων της Ρωσίας.

Πράγματι, υπάρχουν αρκετές προσδοκίες για επίλυση του ζητήματος από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε και τον Πούτιν στην επικείμενη συνάντησή τους, μολαταύτα αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές συμβουλεύουν ότι το κλίμα πρέπει να είναι συγκρατημένο. Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως μια πιθανή λύση στο ζήτημα θα έρθει ύστερα από πολλούς γύρους «επίπονων» διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει και με το υπάρχον καθεστώς που αφορά τα νησιά. «Νομίζουμε ότι δεν έχουμε κανένα εδαφικό πρόβλημα.

Η Ιαπωνία είναι αυτή που νομίζει ότι έχει εδαφικά προβλήματα με τη Ρωσία», ανέφερε ο Πεσκόφ. Στον αντίποδα, τόσο ο Πεσκόφ όσο και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συνάντηση των δύο ηγετών πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως σε εμπορικά ζητήματα και όχι να περιχαρακωθεί στο ζήτημα των νησιών. Συγκεκριμένα, η Ρωσία ελπίζει να επιτύχει συμφωνίες με ορισμένες ιαπωνικές εταιρείες, κάτι που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πλάνου οικονομικής προσέγγισης της Ασίας, το όποιο λειτουργεί ως αντίδραση στην απόφαση ορισμένων δυτικών κυβερνήσεων να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για τον ρόλο της στο ουκρανικό ζήτημα. «Οι δυνατότητες των σχέσεών μας είναι τόσο πλούσιες και η επιθυμία να εξελίξουμε αυτές τις σχέσεις στο επίπεδο που θα γίνουν πραγματικότητα αυτές οι δυνατότητες είναι τόσο μεγάλη, που δεν επιθυμούμε να επικεντρωθούμε σε ένα ζήτημα αλλά στην ευρύτερη ουσία των σχέσεών μας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί αμοιβαία επωφελής λύση στο θέμα, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό καθίσταται δύσκολο λόγω των ιαπωνικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες επιβλήθηκαν παράλληλα με τις δυτικές κυρώσεις σχετικά με την Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή