«Αγαπητέ Βέμπερ, η συνεργασία έληξε»

«Αγαπητέ Βέμπερ, η συνεργασία έληξε»

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμμαχία Κεντροαριστεράς – Κεντροδεξιάς που ελέγχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για περισσότερο από μία δεκαετία δείχνει να βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση, με την ομάδα των Σοσιαλιστών να δηλώνει ότι δεν θα στηρίξει τον επόμενο υποψήφιο πρόεδρο του Κοινοβουλίου που θα προτείνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ο οποίος θα επιδιώξει να διαδεχθεί τον κεντροαριστερό Μάρτιν Σουλτς τον Ιανουάριο.

Η ανεπίσημη αυτή συμμαχία βρίσκεται σε ισχύ από το 2004, έχοντας ως σκοπό της την ισχυροποίηση του σώματος και των εξουσιών του, ωστόσο τα νέα δεδομένα που έχει φέρει η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού δείχνουν ότι βρίσκεται πλέον κοντά στο τέλος της. «Αγαπητέ Βέμπερ, η συνεργασία μας έληξε», δήλωσε στο Στρασβούργο ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, απαντώντας στην επίσημη πρόταση που του έγινε από τον ηγέτη του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ να ανανεωθεί η συμμαχία ενόψει της ψήφου του Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, ο Βέμπερ ζήτησε τη στήριξη όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στον υποψήφιο του ΕΛΚ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιδείξει τη συνοχή των ευρωπαϊκών δυνάμεων απέναντι στο διογκούμενο ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού. Σύμφωνα με τον Πιτέλα, η λήξη της συμμαχίας θα πλήξει τη γοητεία που ασκούν τα αντισυστημικά κόμματα, τα οποία αντλούν τις ψήφους τους κυρίως προπαγανδίζοντας ότι όλα τα μετριοπαθή κόμματα έχουν την ίδια ατζέντα, παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές τους. Επομένως, παρότι το ΕΛΚ στήριξε την υποψηφιότητα Σουλτς το 2014, πιστεύοντας ότι σε δυόμισι χρόνια οι Σοσιαλιστές θα στηρίξουν τον δικό του υποψήφιο, τα δεδομένα σήμερα είναι διαφορετικά, καθώς το ΕΛΚ διαθέτει μόνο 215 από τις 751 έδρες του Κοινοβουλίου, άρα έχει ανάγκη τις συμμαχίες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή