Συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για κοινή προσπάθεια εκκένωσης του ανατολικού Χαλεπίου

Συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για κοινή προσπάθεια εκκένωσης του ανατολικού Χαλεπίου

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρονται να συμφώνησαν ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη την οργάνωση κοινής προσπάθειας για την απομάκρυνση των πολιτών και των αντικυβερνητικών δυνάμεων από το ανατολικό Χαλέπι το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με πηγή της τουρκικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να αποτραπούν οι πιθανές παραβιάσεις της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, η οποία επιτεύχθηκε από τη Μόσχα και την Άγκυρα εχθές.

Η διαδικασία εκκένωσης του ανατολικού Χαλεπίου καθυστέρησε νωρίτερα την Τετάρτη, καθώς το Ιράν, που υποστηρίζει την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ έθεσε νέους όρους για την τήρηση της συμφωνίας. Oι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αντάρτες συνέχιζαν να συγκρούονται, αλλά με βάση τις τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων των αντικυβερνητικών ομάδων η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός θα τεθεί ξανά σε ισχύ «εντός ωρών».

Σε αυτή περιλαμβάνεται η απομάκρυνση αμάχων από τα δύο χωριά που βρίσκονται υπό πολιορκία από δυνάμεις των ανταρτών στην επαρχία Ιντλίμπ, μια προϋπόθεση που έθεσε η πλευρά της συριακής κυβέρνησης για την επανέναρξη της συμφωνίας, η εφαρμογή της οποίας ανεστάλη νωρίτερα σήμερα εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών στην πόλη.

Ένας αξιωματούχος των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων επιβεβαίωσε την επανέναρξη εφαρμογής της συμφωνίας, τονίζοντας πως περίπου 15.000 άνθρωποι θα απομακρυνθούν από τα χωριά Φούα και Κεφράγια, με ανταλλαγή την απομάκρυνση στο Χαλέπι «μαχητών και των οικογενειών τους και αμάχων που επιθυμούν να φύγουν». Όπως επισήμανε θα ταξιδέψουν προς την επαρχία Ιντλίμπ.

Ένας αξιωματούχος της αντάρτικης οργάνωσης Τζάμπχα Σαμίγια δήλωσε πως η εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει στις 6 το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα).

Πούτιν και Ερντογάν έχουν ήδη συμφωνήσει τη λήψη όλων των πιθανών μέτρων για την παροχή προσωρινών καταλυμάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή