Τσίπρας – Αναστασιάδης: Είμαστε στην ίδια γραμμή και συνεχίζουμε τον διάλογο

Τσίπρας – Αναστασιάδης: Είμαστε στην ίδια γραμμή και συνεχίζουμε τον διάλογο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση, σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου έγινε υπό την παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας και αφορούσε κυρίως στον συντονισμό των δύο πλευρών για τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική πλευρά.

«Είμαστε στην ίδια γραμμή απόλυτα ταυτισμένοι και συνεχίζουμε το διάλογο για να ολοκληρώσουμε τις τελικές μας θέσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι αύριο θα ενημερώσει και το ΕΛΚ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Έχουμε εμπειρία από διαπραγμάτευση», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «είδαμε όλα τα σενάρια και έχουμε κάνει τις προβλέψεις μας».

Ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθούν στις 15 Δεκεμβρίου.

Στο περιθώριο των Συνόδων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις, ανάμεσα σε άλλους, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα συζητηθούν, ανάμεσα σε άλλα θέματα, το Μεταναστευτικό, η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, ζητήματα που αφορούν το Brexit, και το Συριακό.

Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής: «Ανοικτού τέλους» η διάσκεψη της Γενεύης

Την ίδια μέρα ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης σημειώνε ότι όλα τα σενάρια για το κυπριακό είναι πιθανά και έκανε λόγο για μια διάσκεψη  «ανοικτού τέλους», αναφερόμενος στην επικείμενη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Σημείωσε δε ότι παραμένουν αρκετές εκκρεμότητες, εκ των οποίων ορισμένες πολύ σημαντικές, ειδικότερα στο περιουσιακό. Ο κύριος Μαυρογιάννης ανέφερε ότι οι δύο πλευρές επανεξετάζουν τα ζητήματα του μηχανισμού επίλυσης αδιεξόδων, με στόχο να μην αφήνεται τίποτα στην τύχη. Επίσης, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Αναφερόμενος στις συγκλίσεις, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν συμφωνήσει εδώ και ένα χρόνο στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης. Όπως ανέφερε, με βάση την συμφωνία, «όλοι οι πολίτες θα μπορούν να διακινούνται, να διαμένουν, να δραστηριοποιούνται και να αποκτούν περιουσία σε όλη την επικράτεια της επανενωμένης Κύπρου». Τόνισε ότι η μόνη εξαίρεση θα αφορά το μέγεθος της περιουσίας που θα μπορεί να αποκτήσει κάποιος.

Ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε, επίσης ότι «ο περιορισμός του 20% θα αφορά την άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων». Αναφερόμενος στην πληθυσμιακή αναλογία του τέσσερα προς ένα, ο κύριος Μαυρογιάννης δήλωσε ότι θα ισχύσει από την πρώτη ημέρα της λύσης. Συναφώς εξήγησε ότι συμφωνήθηκε πως η συγκεκριμένη αναλογία πληθυσμού δεν θα επιτρέπεται να αλλοιωθεί με πολιτογραφήσεις Τούρκων. Σήμερα οι δύο διαπραγματευτές ,Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί είχαν πολύωρη συνάντηση, κατά την οποία, σύμφωνα με έγκυρη πηγή , σημειώθηκε πρόοδος σε ορισμένα θέματα που αφορούν το κεφάλαιο της οικονομίας . Ωστόσο , η ίδια πηγή ανέφερε ότι το κεφάλαιο αυτό δεν έχει κλείσει ακόμη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή