«Εσπασε» η ανακωχή στο Χαλέπι

«Εσπασε» η ανακωχή στο Χαλέπι

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται ο εφιάλτης για τους αμάχους στον τελευταίο θύλακο των αντικαθεστωτικών ανταρτών, στο ανατολικό Χαλέπι, καθώς οι φονικές συγκρούσεις ξανάρχισαν χθες, ύστερα από ολιγόωρη ανάπαυλα, ακυρώνοντας τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Δαμασκού για την ασφαλή αποχώρηση μαχητών και πολιτών.

Η ανακωχή, αποτέλεσμα συνδυασμένης μεσολάβησης της Ρωσίας προς το καθεστώς Ασαντ και της Τουρκίας προς την πλευρά των ανταρτών, φαίνεται ότι σκόνταψε σε πρόσθετες απαιτήσεις που έθεσε το Ιράν. Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, η Τεχεράνη ζήτησε να περιληφθούν στην κατάπαυση του πυρός δύο σιιτικά χωριά, στην επαρχία του Ιντλίμπ, δυτικά του Χαλεπίου, που πολιορκούνται από σουνίτες αντικαθεστωτικούς αντάρτες, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Από την πλευρά της, η Τουρκία κατηγόρησε τον κυβερνητικό στρατό ότι έσπασε την ανακωχή βομβαρδίζοντας εκ νέου τον θύλακο των ανταρτών στο ανατολικό Χαλέπι.

Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε πως η αντίσταση των ανταρτών θα καμφθεί οριστικά εντός του προσεχούς διημέρου. Χθες ο κυβερνητικός στρατός σημείωσε και νέα εδαφικά κέρδη, με αποτέλεσμα ο θύλακος των ανταρτών να περιοριστεί στα 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Μιλώντας σε συνάντηση τοπικών αρχόντων, στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, ο Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε ότι είχε συνεχείς επαφές με εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ιράν για την κατάπαυση του πυρός και την εφαρμογή του σχεδίου εκκένωσης με το άνοιγμα ασφαλούς διαδρόμου. «Αυτός ο ανθρωπιστικός διάδρομος πρέπει να ανοίξει άμεσα και να επιτραπεί αμέσως η μεταφορά των πολιτών από το ανατολικό Χαλέπι.

Τις ευθύνες της συριακής κυβέρνησης για την αποτροπή αντιποίνων που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου στις περιοχές που ανέκτησε ο στρατός του Μπασάρ Ασαντ υπογράμμισε η εξεταστική επιτροπή που έχουν συστήσει για το Συριακό τα Ηνωμένα Εθνη. «Η συριακή κυβέρνηση και οι συμμαχικές της δυνάμεις ελέγχουν αποτελεσματικά, πλέον, το ανατολικό Χαλέπι, επομένως επωμίζονται την κύρια ευθύνη για την αποτροπή παραβιάσεων όπως οι ενέργειες αντεκδίκησης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Η επιτροπή του ΟΗΕ, υπό τον Πάουλο Πινιέιρο, υπενθυμίζει ότι ο διεθνής οργανισμός έχει δεχθεί αναφορές που κάνουν λόγο για συνοπτικές εκτελέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις και σημαντικό αριθμό εξαφανισθέντων. Η ίδια επιτροπή κατήγγειλε ότι οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, εμποδίζοντας την έξοδό τους από την πόλη.

Εντονες αντιδράσεις προκαλούν διεθνώς οι εξελίξεις στο Χαλέπι, καθώς σε σειρά πόλεων οργανώνονται από Σύρους της διασποράς πορείες διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Ασαντ και της Ρωσίας. Στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «η ανελέητη καταστροφή στο Χαλέπι δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη μεγάλη στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας» και προειδοποίησε τη Μόσχα ότι το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων εις βάρος της βρίσκεται πάντα στο τραπέζι των Ευρωπαίων. Χθες το βράδυ, τα φώτα του Πύργου του Αϊφελ στο Παρίσι έσβησαν σε μια χειρονομία αλληλεγγύης στον λαό του Χαλεπίου, με απόφαση της δημάρχου Αν Ινταλγκό. Εξάλλου, το Κατάρ ματαίωσε τις εκδηλώσεις για την εθνική του εορτή σε ένδειξη πένθους.

Παρά τη σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης Ασαντ στο Χαλέπι, ο τερματισμός του εμφύλιου πολέμου που μαστίζει τη χώρα από την άνοιξη του 2011 δεν διαγράφεται στον ορίζοντα. Επικεντρώνοντας τις προσπάθειές του στη συντριβή της ένοπλης αντιπολίτευσης στις μεγάλες πόλεις της δυτικής Συρίας, ο κυβερνητικός στρατός επέτρεψε στο Ισλαμικό Κράτος να ανακαταλάβει την ιστορική πόλη της Παλμύρας, ενώ η αντιπολίτευση συνεχίζει να ελέγχει το Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή