Ντουτέρτε: Εχω σκοτώσει υπόπτους για ναρκωτικά

Ντουτέρτε: Εχω σκοτώσει υπόπτους για ναρκωτικά

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ότι έχει σκοτώσει ο ίδιος προσωπικά υπόπτους για διακίνηση ναρκωτικών ενόσω ήταν δήμαρχος μιας νότιας πόλης της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, υπογραμμίζοντας ότι το έκανε για να δώσει το παράδειγμα στην αστυνομία. Τα συγκεκριμένα σχόλια έγιναν κατά τη διάρκεια ομιλίας που έδωσε ο Ντουτέρτε τη Δευτέρα σε μέλη του επιχειρηματικού κλάδου της χώρας, στην οποία αναφέρθηκε στην εκστρατεία του κατά της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, στο πλαίσιο της οποίας αστυνομικοί και παρακρατικοί έχουν δολοφονήσει χιλιάδες ανθρώπους από την έναρξη της προεδρικής του θητείας, στις 30 Ιουνίου.

Εχοντας αναφερθεί στην τρέχουσα κυβερνητική εκστρατεία, ο Ντουτέρτε μίλησε για την 20ετή δημαρχία του στην πόλη Νταβάο, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε επικεφαλής παρόμοιων προσπαθειών. «Στο Νταβάο συνήθιζα να το κάνω εγώ ο ίδιος. Απλώς για να δείξω στα παιδιά (την αστυνομία) πως, αν μπορώ εγώ, τότε μπορείτε και εσείς», ανέφερε στην ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο. «Εβγαινα έξω στο Νταβάο με μια μοτοσικλέτα και απλώς περιπολούσα τους δρόμους, επιδιώκοντας κάποια αψιμαχία. Πραγματικά αναζητούσα κάποιον καβγά, ώστε να σκοτώσω», προσέθεσε ο Φιλιππινέζος πρόεδρος, περιγράφοντας εξαιρετικά γλαφυρά τη δράση του.

Επίσης, ως συνήθως, δεν παρέλειψε να απαντήσει στην κριτική που δέχεται από ανθρωπιστικές οργανώσεις και από τον Μπαράκ Ομπάμα για την ωμότητα των τακτικών του, παίρνοντας όρκο ότι θα συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς την καταστολή της διακίνησης. Ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν κατηγορήσει τον Ντουτέρτε και για τη δράση του στο Νταβάο, αναφέροντας ότι είχε συγκροτήσει παρακρατικά τάγματα θανάτου στην πόλη, τα οποία δολοφόνησαν πάνω από 1.000 ύποπτους εγκληματίες, κάτι που ο πρόεδρος των Φιλιππίνων έχει με δηλώσεις του και αρνηθεί και παραδεχθεί. Παρομοίως, αμφίσημη είναι και η σημερινή στάση του, καθώς, παρότι έχει παρακινήσει τους απλούς πολίτες να σκοτώνουν μαζί με την αστυνομία χρήστες και διακινητές ναρκωτικών ουσιών, έχει παράλληλα αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του και ο ίδιος δεν πρόκειται να προβούν σε καμία παράβαση του νόμου.

Στο μεταξύ, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντουτέρτε, ο υπουργός Δικαιοσύνης Βιταλιάνο Αγκίρε ανέφερε χθες ότι ο Φιλιππινέζος πρόεδρος συνηθίζει να υπερβάλει όταν αναφέρεται στην εκστρατεία του κατά των ναρκωτικών, προσπαθώντας να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα που θέλει. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις δηλώσεις της Δευτέρας, ο Αγκίρε σχολίασε πως είναι πολύ πιθανό ο Ντουτέρτε να υπερέβαλε όταν έκανε λόγο για τη βίαιη δράση του ενόσω ήταν δήμαρχος.

O πρόεδρος των Φιλιππίνων είναι γνωστός για τις προκλητικές δηλώσεις του, συγκρίνοντας τον εαυτό του ακόμη και με τον Χίτλερ τον Οκτώβριο (δήλωσε ότι θα ήταν «χαρούμενος αν έσφαζε» 3 εκατομμύρια χρήστες ναρκωτικών). Από την εκλογή του και έπειτα, η αστυνομία έχει σκοτώσει 2.086 ανθρώπους σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, ενώ περίπου άλλοι 3.000 έχουν σκοτωθεί υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία του κράτους. Σε πολλές περιπτώσεις, μισθοφόροι δολοφόνοι διαπράττουν τις δολοφονίες, κάτι που έχει οδηγήσει σε προειδοποιήσεις για πλήρη κατάρρευση της έννομης τάξης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ντουτέρτε, η αστυνομία σκοτώνει μόνον όταν βρίσκεται σε αυτοάμυνα, ενώ όλες οι δολοφονίες που χρεώνονται σε παρακρατικούς μισθοφόρους δεν είναι παρά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ κακοποιών. Τέλος, έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει κανένας αστυνομικός να πάει στη φυλακή, εφόσον κριθεί ένοχος για φόνο στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή