Συμβολικό δώρο της Τσεχίας στην Τουρκία

Συμβολικό δώρο της Τσεχίας στην Τουρκία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΑΓΑ. Τους νέους πολυελαίους, οι οποίοι αντικατέστησαν τους κατεστραμμένους από τα πυρά των πραξικοπηματιών της 15ης Ιουλίου, στο κτίριο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης άναψε συμβολικά τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Λούμπομιρ Ζαοράλεκ, καταδικάζοντας στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας του τουρκικού οργάνου την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Τσέχος υπουργός μετέφερε τους πολυελαίους από το εργοστάσιο της Βόρειας Βοημίας, ως συμβολικό δώρο της Δημοκρατίας της Τσεχίας στην Τουρκία. «Στη Δημοκρατία της Τσεχίας, οι περίοδοι πραγματικής ελευθερίας και δημοκρατίας υπήρξαν σπάνιες τον 20ό αιώνα. Για τον λόγο αυτό, εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι μπορούμε σήμερα να ατενίζουμε ένα μέλλον ελευθερίας», είπε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών.

«Οταν πληροφορηθήκαμε ότι οι πολυέλαιοι καταστράφηκαν, σκεφθήκαμε ότι η αποκατάστασή τους από την ίδια υαλοποιία της Βοημίας, που κατασκεύασε τους αρχικούς, θα αποτελούσε σαφή ένδειξη της στήριξής μας στην Τουρκική Δημοκρατία. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η πρωτοβουλία μας αυτή ευοδώθηκε. Είμαι υπερήφανος για αυτό και η κίνηση αυτή είναι προτιμότερη από το να σας δηλώσω απλώς τη στήριξή μας», κατέληξε ο κ. Ζαοράλεκ.

Η τότε Τσεχοσλοβακία είχε δωρίσει τους 25 πολυελαίους στην Τουρκία το 1958, για την είσοδο της Εθνοσυνέλευσης στην Αγκυρα. Δεκαπέντε από αυτούς καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα πυρά των στασιαστών, ενώ δέκα άλλοι υπέστησαν ζημιές, που αποκαταστάθηκαν από την υαλοποιία στην Τσεχία.

Απαντώντας στον Τσέχο υπουργό, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Ισμαήλ Καχραμάν, είπε: «Το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης και η θέληση του τουρκικού λαού αποδείχθηκαν, για μία ακόμη φορά, ισχυρότεροι από τις δυνάμεις της αντίδρασης στις 15 Ιουλίου. Οπως και ο τουρκικός λαός, οι Τσέχοι βίωσαν και αυτοί έναν αιώνα αναταραχής και πόνου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή