Human Rights Watch:«Η κυβέρνηση Ερντογάν δολοφονεί τη δημοσιογραφία»

Human Rights Watch:«Η κυβέρνηση Ερντογάν δολοφονεί τη δημοσιογραφία»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική κυβέρνηση έχει φιμώσει τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης σε μία προσπάθεια να αποφύγει την κριτική για την αδυσώπητη καταστολή όσων θεωρεί εχθρούς, κατήγγειλε σήμερα η Human Rights Watch.

Η επίθεση εις βάρος της αιχμηρής δημοσιογραφίας στην Τουρκία οξύνθηκε το 2014, αλλά έγινε ακόμη σφοδρότερη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο, στερώντας από τον τουρκικό πληθυσμό την πρόσβαση σε μία τακτική ροή ανεξάρτητης πληροφόρησης από τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας σχετικά με τις εσωτερικές εξελίξεις.

Σε μία έκθεσή της 69 σελίδων με τίτλο «Φιμώνοντας τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης: Η Κυβέρνηση Εντείνει τις Επιθέσεις Έναντι των Επικριτικών Μέσων Ενημέρωσης», η οργάνωση αναφέρει τα πέντε βασικά στοιχεία της καταστολής των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, περιλαμβανομένης της χρήσης του ποινικού δικαστικού συστήματος για τη δίωξη και φυλάκιση δημοσιογράφων με ψευδείς κατηγορίες για τρομοκρατία, προσβολή δημόσιων αξιωματούχων ή εγκλήματα κατά του κράτους.

«Στο παρελθόν οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία δολοφονούνταν. Αυτή η κυβέρνηση δολοφονεί την ίδια τη δημοσιογραφία», δήλωσε ένας δημοσιογράφος στην Human Rights Watch.

Η Human Rights Watch καταγράφει απειλές και άσκηση σωματικής βίας εις βάρος δημοσιογράφων και δημοσιογραφικών οργανισμών, κρατικές παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία του δημοσιογραφικού έργου και άσκηση πίεσης σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς να απολύσουν τους αρνητικά προσκείμενους δημοσιογράφους. Επιπλέον, την εξαγορά ή το κλείσιμο από τις αρχές των ιδιωτικών εταιρειών μέσων ενημέρωσης και τους περιορισμούς στην πρόσβαση στα ραδιοκύματα, την επιβολή προστίμων και το κλείσιμο των επικριτικών τηλεοπτικών σταθμών.

«Η φυλάκιση 148 δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης και το κλείσιμο 169 οργανισμών μέσων ενημέρωσης και εκδοτικών οργανισμών υπό το καθεστώς της κατάστασης συναγερμού δείχνει πως η Τουρκία σκοπίμως παραβιάζει τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου που είναι κομβικά για τη δημοκρατία», λέει ο Χιου Γουίλιαμσον, ο διευθυντής του παραρτήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της Human Rights Watch.

Η οργάνωση διαπίστωσε ότι η καταστολή δεν είχε στόχο μόνο τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με το κίνημα του ιμάμη Γκιουλέν, το οποίο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση και θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, αλλά και τα φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης και τις ανεξάρτητες φωνές που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η εφημερίδα Cumhuriyet και οι δημοσιογράφοι της.

Η έκθεση βασίστηκε σε 61 συνεντεύξεις με δημοσιογράφους, εκδότες, δικηγόρους και ακτιβιστές της ελευθεροτυπίας καθώς και στην εξέταση δικαστικών εγγράφων που συνδέονται με τη δίωξη και τη φυλάκιση δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή