Μεταφέρονται χιλιάδες πολίτες και μαχητές από το Χαλέπι

Μεταφέρονται χιλιάδες πολίτες και μαχητές από το Χαλέπι

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχισε η επιχείρηση μεταφοράς χιλιάδων πολιτών και μαχητών από τον τελευταίο θύλακο που ήλεγχαν μέχρι χθες το πρωί οι Σύροι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στο πολιορκημένο από τον κυβερνητικό στρατό ανατολικό Χαλέπι. Αυτοκινητοπομπή δεκάδων ασθενοφόρων και λεωφορείων μετέφερε περίπου 1.000 άτομα με προορισμό τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, η οποία συνεχίζει να ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς, παρά την προέλαση του κυβερνητικού στρατού σε άλλα σημεία της χώρας.

Το Ιντλίμπ αποτελεί ήδη στόχο βομβαρδισμών του συριακού στρατού και της ρωσικής αεροπορίας. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές αν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ και οι σύμμαχοί του, μετά τη σημαντική επιτυχία τους στο Χαλέπι, ξεκινήσουν εκστρατεία ανακατάληψης του Ιντλίμπ ή αν αρκεστούν να περιορίσουν σε αυτή την περιοχή τις ένοπλες δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Η εκκένωση του τελευταίου θυλάκου των αντικαθεστωτικών έγινε δυνατή χάρη στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία επετεύχθη με τη μεσολάβηση Ρωσίας και Τουρκίας. Ο Ασαντ έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή» και δήλωσε ότι ο κόσμος θα είναι διαφορετικός ύστερα από αυτό που χαρακτήρισε «απελευθέρωση του Χαλεπίου».

Παράλληλα με την εκκένωση του θυλάκου στο ανατολικό Χαλέπι, μια άλλη αυτοκινητοπομπή παρέλαβε αμάχους από τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια, τα οποία πολιορκούνται από σουνίτες αντικαθεστωτικούς. Οι εν λόγω άμαχοι θα μεταφερθούν στην περιοχή της Λαττάκειας, οχυρό των κυβερνητικών δυνάμεων.

Στην Αγκυρα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Βεϊσί Κεϊνάκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σκέφτεται να δημιουργήσει μέσα στη Συρία καταυλισμό για τη στέγαση εκτοπισθέντων από το Χαλέπι, οι οποίοι, όπως εκτίμησε, μπορεί να φθάσουν τις 100.000. Τέλος, ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι η πολιτική της Δύσης στο Συριακό απέτυχε και ότι η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να συνομιλήσει με τον Ασαντ και τη Ρωσία, έστω κι αν βαρύνονται με εγκλήματα πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή