Συρία: Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι

Συρία: Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απομάκρυνση των ανταρτών μαχητών και των οικογενειών τους από το ανατολικό Χαλέπι έχει ολοκληρωθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι περισσότεροι από 9.500 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 4.500 μαχητών και 337 τραυματιών, έφυγαν από τον ελεγχόμενο από τους αντάρτες τομέα της πόλης, και ότι όλες οι γυναίκες και τα παιδιά έχουν απομακρυνθεί, σύμφωνα με το Interfax, το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Το υπουργείο ανέφερε, ωστόσο, πως ορισμένοι ριζοσπάστες μαχητές αντάρτες παρέμειναν και πυροβολούν σύρους στρατιώτες σε ορισμένα τμήματα του Χαλεπίου.

Από την πλευρά του, διοικητής των σύρων ανταρτών δήλωσε πως οι αντάρτες στον θύλακο του ανατολικού Χαλεπίου τέθηκαν σε συναγερμό σήμερα όταν φιλοσυριακές κυβερνητικές δυνάμεις εμπόδισαν αμάχους να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι και ανέπτυξαν βαρύ οπλισμό στον δρόμο.

Αυτόπτης μάρτυρας του Ρόιτερς στις υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης περιοχές έξω από την πόλη δήλωσε πως κυβερνητικές δυνάμεις στήνουν οδοφράγματα στον αυτοκινητόδρομο που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των αμάχων από τον θύλακο του ανατολικού Χαλεπίου που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Στο μεταξύ, το συριακό φιλοκυβερνητικό δίκτυο Maadeen μετέδωσε πως τα λεωφορεία που επρόκειτο να κατευθυνθούν προς τα σιιτικά χωριά αλ-Φούα και Κεφράγια, τα οποία πολιορκούνται από τους αντάρτες, προκειμένου να απομακρύνουν τραυματίες επιστρέφουν στη βάση τους μετά την αναστολή της επιχείρησης.

«Τα λεωφορεία που επρόκειτο να απομακρύνουν αμάχους από τα χωριά Κεφράγια και αλ-Φούα εγκατέλειψαν την περιοχή όταν οι μαχητές παρεμπόδισαν την επιχείρηση», ανέφερε το Mayadeen.

Κρατικός συριακός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε νωρίτερα, ότι οι αντάρτες παραβίασαν τη συμφωνία με την κυβέρνηση, προσπαθώντας να πάρουν μαζί τους ομήρους καθώς αποχωρούσαν.

Η απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών από το Χαλέπι ξεκίνησε την Πέμπτη μετά από συμφωνία για εκεχειρία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Εκτός από τα οχήματα που έχει διαθέσει η συριακή κυβέρνηση και τα ασθενοφόρα, κάποιοι κάτοικοι έφυγαν από το Χαλέπι με τα δικά τους αυτοκίνητα, σύμφωνα με τον Άχμαντ αλ Ντμπις επικεφαλής μιας μονάδας γιατρών και εθελοντών που συντόνισε την απομάκρυνση των τραυματιών.

«Πολλές οικογένειες φτάνουν στα λεωφορεία με τα υπάρχοντά τους», εξήγησε και πρόσθεσε, «συγκεντρώνονται και από εκεί μεταφέρονται σε καταυλισμούς ή στα σπίτια φίλων και συγγενών που ζουν στην περιοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή