21 εκατομμύρια ευρώ για κινεζική σφραγίδα

21 εκατομμύρια ευρώ για κινεζική σφραγίδα

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τιμή ρεκόρ έπιασε σε γαλλική δημοπρασία μια κινεζική σφραγίδα του 18ου αιώνα, η οποία ανήκε στον αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ. Το κομψοτέχνημα πωλήθηκε σε Κινέζο φιλότεχνο έναντι του ποσού των 21 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό περίπου εικοσαπλάσιο από αυτό που είχε αρχικώς εκτιμηθεί από τον οίκο δημοπρασιών Drouot.

Η σφραγίδα, η οποία είναι κατασκευασμένη από κόκκινο και λευκό στεατίτη από τη νοτιοανατολική επαρχία Φουτζιάν, είναι διακοσμημένη και στις τέσσερις πλευρές της με κομψές μορφές δράκων, ενώ η κορυφή της καλύπτεται από εννιά δράκους που κυνηγούν το ιερό μαργαριτάρι, σύμβολο της αυτοκρατορικής εξουσίας και της αιωνιότητας.

Οι εμπειρογνώμονες, που επιμελήθηκαν τη δημοπρασία, αναφέρουν ότι ο αυτοκράτορας Τσιανλόνγκ (1736-1795) ήταν γνωστός για τον μεγάλο αριθμό σφραγίδων που κατείχε, όπως, εξάλλου, και για την προτίμησή του στις σφραγίδες που φιλοτεχνούνταν με περίπλοκη τεχνοτροπία. Στον αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ ανήκουν περισσότερες από 1.800 σφραγίδες, πολλές από τις οποίες φυλάσσονται στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης ενώ τουλάχιστον 700 κομψοτεχνήματα έχουν χαθεί. Ο αυτοκράτορας φέρεται να ήταν μανιώδης συλλέκτης έργων τέχνης, αλλά και καλλιτέχνης που χρησιμοποιούσε τις σφραγίδες στα έργα ζωγραφικής που έκανε. Τη σφραγίδα που πωλήθηκε χθες απέκτησε στα τέλη του 19ου αιώνα Γάλλος συλλέκτης, ένα ιατρός, αξιωματικός του Ναυτικού, που επισκεπτόταν συχνά την Κίνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή